Iers debat over abortus na sterfgeval

In Ierland is ophef ontstaan over de dood van een 31-jarige zwangere vrouw, die een abortus zou zijn geweigerd. De oppositie heeft de regering-Kenny gevraagd om de abortuswetgeving aan te passen.

Savita Halappanavar was 17 weken zwanger toen ze last kreeg van ernstige buikkrampen. In het University Hospital in Galway werd vastgesteld dat ze een miskraam zou krijgen. De vrouw vroeg het ziekenhuis de zwangerschap te beëindigen. Maar dat werd drie dagen lang geweigerd, volgens haar echtgenoot met de woorden: „dit is een katholiek land”. Ze moest wachten tot de foetus stierf, en overleed een dag later zelf aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

In Ierland is abortus verboden. Het Hooggerechtshof bepaalde in 1992 dat een zwangerschap mag worden beëindigd als het leven van de moeder in gevaar is. Dat werd nog eens herbevestigd door het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Maar omdat dit vervolgens niet in de wet is vastgelegd, hebben artsen grote weerzin om mee te werken. Onduidelijkheid is er ook wat artsen moeten doen als alleen de gezondheid van de moeder – en niet het leven – in gevaar is.

In de Dáil, het Ierse parlement, riep de oppositie op tot actie. „Ons was verteld dat deze situatie nooit zou voorkomen. Een niet-levensvatbare foetus – ze kreeg immers een miskraam – kreeg voorrang boven het leven van een vrouw”, zei Clare Daly van de United Left Alliance. Ze verweet de regering dat „er nu geen ambiguïteit zou zijn geweest” als zij in april had ingestemd met een motie om abortus in levensbedreigende situaties toe te staan.

Premier Enda Kenny zegt de resultaten van onderzoeken door het ziekenhuis en de gezondheidsinspectie te willen afwachten voordat hij maatregelen neemt. Intussen neemt de roep om een openbaar en onafhankelijk onderzoek toe.

Op diverse plaatsen in Ierland werden gisteravond wakes en kleine demonstraties gehouden waar werd gepleit voor verruiming van de abortuswetgeving.