Hoe overleef ik nauwelijks een opening

Met veel glitter en glamour, botox en siliconen werd afgelopen vrijdag een nieuw ‘Japans-kosmopolitisch’ restaurant geopend in Amsterdam. Ik noem geen namen, want ik zou u bij god niet kunnen vertellen of u er moet gaan eten. Ik herinner me er geen reet meer van. Als ik ’s avonds een ‘openingetje’ heb, van een galerie

Met veel glitter en glamour, botox en siliconen werd afgelopen vrijdag een nieuw ‘Japans-kosmopolitisch’ restaurant geopend in Amsterdam. Ik noem geen namen, want ik zou u bij god niet kunnen vertellen of u er moet gaan eten. Ik herinner me er geen reet meer van.

Als ik ’s avonds een ‘openingetje’ heb, van een galerie of een winkel, dan probeer ik altijd iets te eten van tevoren. Want ik weet hoe die dingen gaan: veel drank, weinig hapjes. En ik ken mezelf. Bij de opening van een restaurant denk je: dat zal wel loslopen.

De uitnodiging verzocht ons op tijd te komen. Dus ik was er om tien over half acht. Met honger. Anderhalf uur lang moest ik overleven op de garnering in mijn cocktail. Voor elke drie schijfjes komkommer moest ik een hele gincocktail weghakken. Het voelde niet als een straf. Gevolg was dat toen de hapjestrein eenmaal op gang kwam, ik al lang en breed met getrouwde vrouwen stond aan te pappen.

Met behulp van de foto’s op mijn telefoon, een paar halve tweets en twee ibuprofen heb ik de volgende dag kunnen reconstrueren dat ik sprinkhanen in chocolade heb gegeten, dat ik twee vastgebonden modellen illegaal sushi heb gevoerd, dat twee andere saké schonken vanuit een glazen theepot op hun hoofd en dat er een tattoo-artist was. Ik heb het grootste deel van mijn lichaam in de spiegel kunnen controleren, dus ik weet vrijwel zeker dat ik er geen genomen heb.

Wat er behalve komkommer en gin precies in die cocktail zat, weet ik ook niet meer. Daarom iets veel beters: een recept van mijn goede vriend en tevens Gentse cocktailgod, Timon Salomez. De Tsjechische kruidenbitter Becherovka uit het recept is te vervangen door een droge vermout zoals Noilly Prat of Martini extra dry – wellicht iets makkelijker te verkrijgen. De Amerikaanse Death’s Door gin, op basis van jenever, koriander en venkel, kan vervangen worden door Hendrick’s gin. Maar dan wel Hendrick’s 44 procent. Dat percentage is heel belangrijk, want, en ik citeer: „de standaard is 41,4 procent en trekt op geen kloten.”

Leg een champagnecoupe minimaal 4 uur in de diepvries. Neem een groot glas en vul het tot tweederde met ijsblokjes. Voeg de gin en Becherovka toe en roer 20 tot 30 seconden met een lange lepel. Giet de cocktail zonder ijs in de gekoelde champagnecoupe en voeg de sliertjes komkommer toe. Snij een zeste van de citroen met een dunschiller en knijp deze uit boven het glas.

Oh ja, Ruud Gullit was er ook.

The Herbal Martini

6 cl Death’s Door gin

2 cl Becherovka

Enkele sliertjes geraspte komkommer

1 citroen