Hoe zou het nu met de kinderen uit Cidade de Deus zijn?

De kinderen die speelden in ‘Cidade de Deus’ (City of God), een zinderende film over de sloppenwijken in Rio de Janeiro, hoefden niet echt te acteren. Ze woonden er zelf. Een nieuwe documentaire zoekt de hoofdrolspelers tien jaar later op.

CIDADE DE DEUS - CITY OF GOD Fee Payable to Kippa ALLEEN VOOR REDACTIONEEL GEBRUIK. Filmstill uit Cidade de Deus. Foto ANP / Kippa

De kinderen die in 2002 speelden in Cidade de Deus (City of God), een zinderende film over de sloppenwijken in Rio de Janeiro, hoefden niet echt te acteren. Ze woonden er zelf. Een nieuwe documentaire zoekt de hoofdrolspelers tien jaar later op.

Buscapé, Zé’tje, Bené, Angélica, Sandro, Bérénice en Dadinho; het waren in de film destijds nog maar kinderen, maar door de keiharde leefomstandigheden in de achterbuurten van Rio gedroegen ze zich verre van kinderlijk. Moord, wapen-, drugshandel: in Cidade de Deus, de criminele wijk in het zuidwesten van Rio, is het aan de orde van de dag. Voor veel van de hoofdrolspelers, waarvan de meeste gecast waren uit de buurt zelf, stond de film niet heel ver af van hun werkelijkheid. Een van de meest huiveringwekkende scènes is wel die waarin een van de kinderen, een jeugdbendeleider, een ander kind aanzet tot het doodschieten van een kleuter.

De film, winnaar van een BAFTA-award, was gebaseerd op het gelijknamige boek van Paulo Lins. Regisseur Fernando Meirelles was vijf jaar later als co-producent opnieuw betrokken bij de opvolger Cidade dos Homens, die ging over dezelfde problematiek, maar niet over dezelfde personages.

De nieuwe documentaire Cidade de Deus 10 Años depois, die eind van het jaar uitkomt, gaat wel weer over de hoofdpersonen. De film laat zien hoe het de kindacteurs sindsdien is vergaan en wat de film voor hun eigen loopbaan en leven heeft betekend. Van sommigen was dat al bekend. Zo gaf Cidade de Deus Alice Braga (overigens geen sloppenwijkkind), in de film de mooie Angélica, een belangrijk duwtje in de rug. Ze speelde nadien in verschillende andere speelfilms als The Rite, I am Legend, en dit jaar in On the Road naast grote acteurs als Kirsten Dunst en Kirsten Stewart. Maar niet iedereen ging een dergelijke glanzende carrière tegemoet.

Wie er vanavond niet naar het IDFA gaat, kan ook bijvoorbeeld Cidade de Deus uit 2002 bekijken. Wel een waarschuwing: het is een prachtige film, maar zoals hierboven al gezegd, er zitten wel heftige beelden in:

    • Anouk Eigenraam