Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Het slechtste hotel ter wereld staat in Amsterdam, en ze zijn er trots op

Het Hans Brinker Budget Hotel in Amsterdam moet wel een van de slechtste hotels ter wereld zijn. Althans, dat zeggen ze zelf. Toch is het hotel een groot succes onder backpackers. Zoals Engelsen, want zelfs de Daily Mail bericht over ‘s lands trots.

Het hotel heeft werk gemaakt van zijn slechte reputatie en prijst slaapplekken sinds jaar en dag aan met volledige eerlijkheid:

“The Hans Brinker Budget Hotel has been proudly disappointing travellers for forty years. Boasting levels of comfort comparable to a minimum-security prison, the Hans Brinker also offers some plumbing and an intermittently open canteen serving a wide range of dishes based on runny eggs.”

En het Hans Brinker hotel is ook nog per ongeluk milieuvriendelijk:

De vieze luchtjes en roestige bedden zijn een groot succes

Maar minder klanten heeft het hotel niet door de advertentie. Een klassiek gevalletje van omgekeerde psychologie: door beperkt licht, onfrisse lucht, een betonnen tuin en een haperende lift trots aan te prijzen, krijgt het hotel alleen maar meer gasten. Die gasten vinden door de overweldigende hoeveelheid negatieve vooruitzichten het hotel bij aankomst ook nog eens meevallen. Volgens manager Tijmen Receveur:

Bezoekers houden van onze humor en ons sarcasme. Hun verwachtingen zijn lager dan niets.

Bij het inchecken kan het dan alleen nog maar meevallen.

Het Hans Brinker Budget Hotel op de Kerkstraat in Amsterdam. Screenshot Google MapsHet Hans Brinker Budget Hotel op de Kerkstraat in Amsterdam. Screenshot Google Maps

Ondertussen staat het hotel bekend om de ‘waardeloze’ anti-reclames. In 2009 bracht het hotel al een boek uit met alle slechtste advertentiecampagnes voor het hotel.The Worst Hotel in the World laat de successen uit tien jaar reclames van bureau KesselsKramer voor het hotel zien.

Is het echt zo slecht?

Op Hostelworld.com krijgt het hostel toch nog een 7,5 van de bezoekers. Tussen de negatieve recensies zijn een aantal bezoekers opvallend positief:

“Perfect. Only the cleanliness is a bit bad, especially in the bathrooms.”

“The rooms are really basic but what more do you need when you’re visiting Amsterdam? Perfect location, nice staff, lockers in every room. All good !”

Toch een tegenvaller als blijkt dat ze in het hostel ineens wel schone handdoeken hebben. Maar anderen stellen ons gerust:

“Really, the crappiest hotel I have every been to. Atmosphere of a Russian prison.”