Gevoelige veren

Lingeriemerk Victoria’s Secret heeft deze week publiekelijk zijn excuses aangeboden nadat het een model met een verentooi de catwalk had opgestuurd. Veel indianen, oorspronkelijke bewoners van de VS, vonden dat er onachtzaam was omgegaan met hun geschiedenis. Ook rockband No Doubt kreeg het onlangs aan de stok met indianen. De band haalde hierna de videoclip van Looking Hot waarin de leden indianentooien dragen offline.

Na kritiek op Joan Franka, die in mei deelnam aan het Songfestival in indianenoutfit, sprak nrc.next met Joe Watkins. De traditionele indianentooi werd alleen gedragen door de mannelijke leider van een stam, legde de hoogleraar Native American Studies hun uit. Watkins: „Die veren moest een leider afzonderlijk verdienen. Voor elke heldhaftige daad op het strijdveld verdiende hij er één.” Achteloos omgaan met de veren, die grote culturele en historische waarde hebben, ligt gevoelig.