Gevluchte Nederlandse pedofiel weer in de fout

De naar de Filippijnen gevluchte Nederlandse pedofiel Richard B. heeft daar opnieuw een minderjarige jongen seksueel misbruikt. Dat zegt B. in een gesprek met deze krant.

Een 17-jarige jongen deed op 4 september aangifte bij de Filippijnse politie tegen B. van vier gevallen van seksueel misbruik. „Er is wat gebeurd met hem, dat geef ik eerlijk toe”, zegt B. in een telefonische reactie vanuit de Filippijnen. „Op seksueel gebied, ja.”

B. werd in 2008 in Nederland veroordeeld voor jarenlang misbruik van drie minderjarige familieleden. Het hoger beroep mocht hij in vrijheid afwachten. B. vertrok vervolgens richting de Filippijnen. Zijn straf zat hij nooit uit.

De vlucht van B. uit Nederland werd in september onthuld door RTL Nieuws. Het programma maakte ook bekend dat B. verdacht werd van misbruik op de Filippijnen. Het plan van de politie was B. te arresteren tijdens een vooropgezette afspraak. De afspraak werd afgezegd, nadat B. na het zien van het RTL-item naar een ander Filippijns eiland vertrok. „Het werd me te heet onder de voeten. Ik dacht: ik maak dat ik wegkom”, zegt B. hierover. „RTL heeft me op de vlucht gejaagd.” De huidige verblijfplaats van B. is onbekend.

RTL Nieuws zegt zich daarvoor niet verantwoordelijk te voelen. „Na het uitblijven van een arrestatie of verhoor van B. op grond van de aangifte, heeft RTL Nieuws besloten over te gaan tot publicatie”, zegt RTL Nieuws in een reactie. „De verantwoordelijkheid voor opsporing en eventuele vervolging is een taak van Justitie, niet van journalisten.” Justitie wil niet op de zaak ingaan. NRC

Lees de reconstructie van de zaak rond Richard B. op pagina 12&13.