Gevangenen door Birma vrijgelaten

De Birmese regering heeft vanmorgen de vrijlating aangekondigd van 452 gevangenen bij wijze van gebaar van goede wil voor de komst van president Obama naar Birma volgende week. Het is volgens kringen van de oppositie echter niet duidelijk of er ook politieke gevangenen onder de amnestie vallen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zitten er onder meer „gevangenen met gewetensbezwaren” onder de vrijgelaten gedetineerden. Ze heeft al een paar keer eerder gevangenen vrijgelaten. De Britse Burma Campaign UK beschuldigde de regering er echter van de vrijlating van gevangenen op cynische wijze voor eigen doeleinden te manipuleren.

President Obama zal als eerste Amerikaanse president ooit Birma bezoeken. Hij bezoekt ook Thailand en Cambodja. Een van de onderwerpen die naar verwachting ook aan de orde zullen komen bij het bezoek van Obama zijn de bloedige recente etnische onlusten tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid van de Rohingya’s in het westen van het land.

Oppositieleider Aung San Suu Kyi omschreef de rellen vanmorgen tijdens een bezoek aan India „als een enorme internationale tragedie”. Ze zei tot dusverre van commentaar hierop te hebben afgezien in de hoop daarmee de verzoening tussen beiden te bevorderen. (Reuters, AFP)