‘Geheime dienst wilde NOS-correspondent als spion’

Logo
Logo

De geheime dienst van Defensie trachtte een aantal jaar geleden een buitenlandcorrespondent van de NOS te rekruteren. Dat schrijft Hans Laroes, de oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal in zijn nieuwe boek De Littekens van de Dag -over goed en slecht nieuws, meldt de NOS.

Een medewerker van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) had de correspondent in kwestie benaderd en zette hem onder druk, schrijft Laroes. Hij had eerder informatie doorgespeeld en verwachtte daarom een wederdienst, schrijft Laroes.

Toen de man onjuiste informatie dreigde uit te laten lekken, greep Laroes in. De man stelde namelijk onterecht dat de correspondent actief was voor MIVD. Laroes nam contact op met de toenmalige minister van Defensie Henk Kamp, die vervolgens de zaak liet onderzoeken. Hieruit bleek dat de man in strijd met de instructies had gehandeld, waarna hij gedwongen werd te vertrekken.

Het boek van Laroes komt morgen uit. Daarin wordt de naam van de correspondent niet onthuld.

    • Jeannine Julen