Gazprom in Nederlands aardgas

Het Russische gasconcern Gazprom gaat een deel van het Nederlandse aardgas winnen. Dat is de uitkomst van een aandelenruil tussen Gazprom en het Duitse Wintershall, een dochteronderneming van Basf.

Gazprom krijgt, zo werd gisteren bekend, een belang van 50 procent in de winningsactiviteiten van Wintershall Noordzee. Wintershall is goed voor 10 procent van de jaarlijkse productie van Nederlandse gas – de winning uit het Groningerveld niet meegerekend. Daarmee is het de vierde partij. De winning vindt plaats op de Noordzee, waar het bedrijf 23 boorinstallaties uitbaat.

Gazprom neemt verder het Europese handelsbedrijf en de gasopslag van Wintershall over. In ruil daarvoor krijgt de Basf-dochter een belang in enkele gasvelden van Gazprom in West-Siberië. „De aandelenruil past in onze strategie om opsporing en productie van ruwe olie en gas uit te breiden”, zei topman van Basf Kurt Bock.