Timmermans: erkenning Palestijnen door VN ontijdig en onverstandig

Een erkenning van de Palestijnse Autoriteit als staat door de Verenigde Naties is ‘ontijdig en onverstandig’. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

DEN HAAG - houdt een toespraak tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Internationaal Strafhof in de Ridderzaal. ANP BAS CZERWINSKI
DEN HAAG - houdt een toespraak tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Internationaal Strafhof in de Ridderzaal. ANP BAS CZERWINSKI Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP / Bas Czerwinski

Een erkenning van de Palestijnse Autoriteit als staat door de Verenigde Naties is ‘ontijdig en onverstandig’. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Palestijnen proberen bij de VN de status van ‘niet-lidstaat’ te krijgen, net zo als de Heilige Stoel die heeft. Als de VN hiertoe besluit, wordt dit gezien als een ‘bevestiging dat Palestina een staat is’, schrijft Timmermans. De Palestijnen hebben nu een waarnemerstatus.

‘De effecten zijn per saldo negatief’

“Hoewel er tegen de genoemde statuswijziging als zodanig geen juridische bezwaren bestaan, acht het kabinet de effecten ervan per saldo negatief”, vervolgt de bewindsman. Hij heeft dat deze week ook laten weten aan de Palestijnse minister van buitenlandse zaken. Timmermans:

“Al met al is naar mijn oordeel indiening van deze resolutie niet bevorderlijk voor het vredesproces.”

De Kamer had gisteren tijdens het debat over de regeringsverklaring aangedrongen op zijn brief, omdat premier Mark Rutte (VVD) zich nog niet wilde uitlaten over de kwestie. Bovendien komt de erkenning maandag aan bod tijdens een vergadering van de Europese ministers van buitenlandse zaken. De Kamer wilde weten welk standpunt Nederland daar zou uitdragen.

‘Aansturen op uitstel van resolutie zou goed zijn’

Timmermans schrijft dat het niet waarschijnlijk is dat de Europese Unie met een gezamenlijk standpunt zal komen, hoewel het goed zou zijn wanneer de EU zou aansturen op uitstel van de resolutie. Wordt de resolutie toch in stemming gebracht, dan zal Nederland zich voegen ‘bij de landen die een voorstem ontijdig en onverstandig vinden’. Het is overigens ‘zeer waarschijnlijk’ dat de resolutie wordt aangenomen, aldus de bewindsman.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met Timmermans over de kwestie. Het vorige kabinet wees de erkenning van de Palestijnse Autoriteit door de VN eveneens af. Volgens Timmermans’ voorganger Uri Rosenthal (VVD) kon een Palestijnse staat alleen tot stand komen door een overeenkomst met Israël.

Kamerbrief Over de Palestijnse Status in de Verenigde Naties (1)