Foto's tussen de oude meesters

‘Niet-documentaire foto’s, dat is mijn vakgebied”, zegt Eduard Planting. „En ik wil geen drie a4-tjes lezen om te begrijpen wat je misschien zou kunnen zien.” Hij handelt in hedendaagse en twintigste-eeuwse fotografie. De foto’s mogen niet al te veel gemanipuleerd zijn. „Er mag liefst niet meer gedaan zijn dan wat vroeger in de donkere kamer gebeurde.”

Na een zakelijke carrière begon Planting vier jaar geleden zijn galerie en kunsthandel. „Een week voor de val van Lehman Brothers; ik weet niet beter dan dat het crisis is.” Fotografie verzamelen deed hij al langer, „toen het nog betaalbaar was”. In Amerika en Duitsland werd fotografie al eerder serieus genomen, maar na de jaren tachtig werden foto’s ook in Nederland steeds meer gezien als een verzamelobject. „Maar op de kunst- en antiekbeurzen waar ik in 2009 begon moest ik het nog uitleggen. Zelfs op de PAN. Ik had Mapplethorpe, Arbus, Witkin, Doisneau, klassieke verzameldingen. Dat hadden de meeste mensen nog nooit gezien.” Hij moest ook uitleggen dat 10.000 euro voor iets dat in een oplage is gemaakt aanvaardbaar is. „Men vond dat meer voor ets waarvan er maar één is.”

Planting houdt van modern en hip, maar het moet een klassiek denkpatroon hebben. „Dan past het in het interieur waar ze in terechtkomen. Het is leuk dat je mensen die op de beurs op zoek zijn naar een schilderij, verrast met een foto.”

Werk van fotograaf Jan Stel uit Purmerend zal op de Pan te zien zijn. „Hij is een urban explorer, hij gaat verlaten panden binnen, maakt foto’s en gaat weer weg.” De foto op deze pagina maakte hij in een Franse staalfabriek. „Die fabriek was bijna helemaal intact. De kolen liggen nog op de transportband.” Maar de tijd heeft er toegeslagen en door gaten in dak en muren valt het licht binnen dat samen met de vijftig tinten roest deze foto boeiend maakt. „Jan Stel gebruikte een sluitertijd van minstens driekwart minuut. Dan krijg je overal detaillering en de zonnigste plekken raken op een mooie manier overbelicht.”

Stel gebruikt een gewone spiegelreflexcamera met een speciale 14mm groothoeklens. Op de computer thuis zoekt hij een uitsnede. Planting: „Hij is drie keer terug geweest naar de Franse fabriek omdat hij toch nog niet tevreden was.”

Inl: eduardplanting.com