Europa stikt

A protester covers her head in a plastic bag, meant to show that austerity measures are suffocating Greeks, outside Parliament during a union protest in Athens, Wednesday, Nov. 14, 2012. Workers across the European Union sought to present a united front against rampant unemployment and government spending cuts Wednesday with a string of strikes and demonstrations across the region (AP Photo/Petros Giannakouris)
A protester covers her head in a plastic bag, meant to show that austerity measures are suffocating Greeks, outside Parliament during a union protest in Athens, Wednesday, Nov. 14, 2012. Workers across the European Union sought to present a united front against rampant unemployment and government spending cuts Wednesday with a string of strikes and demonstrations across the region (AP Photo/Petros Giannakouris) AP

Ze stikt. De plastic zak sluit zich om haar hoofd en belet haar adem te halen. En net als zij stikken ook de Griekse burgers, door de knellende bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Dat probeerde deze Griekse vrouw gisteren duidelijk te maken voor het parlement in Athene.

Ze was niet alleen.

In wat was opgezet als de pan-Europese ‘Dag van actie en solidariteit’ hebben vakbonden in 23 Europese landen gisteren geprotesteerd tegen bezuinigingen.

In Spanje en Portugal was een algemene staking georganiseerd. In België leverde een staking bij de spoorwegen veel problemen op bij de Thalys naar Parijs en de Eurostar van Brussel naar Londen. In Griekenland, Italië en Frankrijk hadden vakbonden kleinere stakingen en demonstraties georganiseerd. Door heel Europa werden vluchten geannuleerd.

De protestdag is gecoördineerd door de Europese Vakbondsfederatie ETUC. Groeiende werkloosheid en sociale problemen tonen dat „de bezuinigingen een volledig doodlopende weg zijn”, schrijft de bond op zijn site. Bonden in onder meer Nederland, Duitsland en Scandinavische landen beperkten hun deelname tot ‘solidariteitsacties’, die verschillend werden ingevuld.

De grootste stakingsactie was in Spanje. In dit land reed nog maar één op de vijf intercity’s en één op de drie forenzentreinen. Volgens de vakbond UGT is in de bouw en in de auto-, energie- en scheepsbouwbedrijven bijna iedereen in staking gegaan. Gisterochtend kwam het in Madrid tot botsingen tussen politie en betogers. Elders zijn 42 mensen gearresteerd na opstootjes bij fabrieken.