Erasmus MC start onderzoek naar illegale orgaanhandel

Foto ANP/Robert Vos

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam start een grootschalig onderzoek naar illegale orgaanhandel. Aanleiding zijn sterke aanwijzingen dat een groeiend aantal Nederlanders organen in het buitenland koopt, schrijft de Volkskrant vanochtend.

Criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer meldt tegen de krant dat het onderzoek is geïnitieerd door Erasmus, en wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Het vindt plaats in landen als Zweden, Spanje, Bulgarije en Roemenië. Daarnaast zijn Europol, Eurotransplant en de VN Organisatie tegen Drugs en Misdaad betrokkenen.

De onderzoekers gaan wereldwijd patiënten en artsen ondervragen, maar bijvoorbeeld ook de rechercheurs die in 2010 een groot orgaanhandelnetwerk in Zuid-Afrika hebben opgerold. Zuid-Afrikaanse artsen transplanteerden illegaal nieren van Israëlische, Braziliaanse en Roemeense donoren bij Israëliers. Die betaalden daar zeker honderdduizend dollar voor, waarvan slechts acht tot twintig duizend dollar naar de donor ging.