Egyptische president Morsi noemt Israëlisch offensief ‘onacceptabel’

epa03471875 An Israeli Merkava tank is prepared to back up from its truck carrier as equipment is brought to the Gaza Strip border somewhere in southern Israel, 15 November 2012. Media reports in Israel say that reservist soldiers have been called into service, including elite units, engineers and those who served in Gaza previously. EPA/JIM HOLLANDER Foto ANP

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft in een televisietoespraak de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld. Morsi noemde de acties ‘onacceptabel’.

Ook drong Morsi er in een telefoongesprek bij president Barack Obama op aan om diens invloed in te zetten om het offensief van Hamas-militanten te stoppen. De Egyptische president wil hiermee voorkomen dat het geweld in de Gazastrook escaleert.

NRC-redacteur Carolien Roelants geeft aan dat de Egyptische president vrij laat is met zijn reactie op het geweld in Gaza. Morsi bevindt zich volgens Roelants in een lastig parket. Roelants:

“Morsi representeert het nieuwe Egypte van na de val van het kabinet van Hosni Mubarak. Mubarak was meer betrokken bij de activiteiten van Hamas, terwijl Morsi verbonden is aan de Moslimbroederschap. Die twee bewegingen kunnen worden gezien als familieleden van elkaar. Maar door het vredesakkoord dat Morsi heeft getekend met Israël kan het land niet scherp veroordeeld worden. Dan zou Egypte subsidies mislopen, die westerse landen verstrekken om het akkoord in stand te houden.”

Palestijnse functionarissen vragen om hulp VN

Palestijnse functionarissen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een einde te maken aan de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. Op een bijeenkomst van de raad vannacht zei de VN-waarnemer van de Palestijnen Riyad Mansour dat “de internationale gemeenschap actie moet ondernemen om een einde te maken aan de illegale praktijken van Israël tegen de Palestijnen”.

Tientallen raketten afgevuurd vanuit Gazastrook

De afgelopen dagen werden vanuit de Gazastrook tientallen raketten afgevuurd op Israël. Israël reageerde daarop door luchtaanvallen uit te voeren. Gisteren kwam bij een Israëlische luchtaanval Ahmed Jabari, de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, om het leven. Bij de aanval werden nog tien mensen gedood. Mansour zei dat “Israël oorlogsmisdaden pleegt tegen het Palestijnse volk”. Vandaag kwamen bij raketaanvallen van Hamas-militanten drie Israëliërs om het leven. Israëlische autoriteiten hebben aangegeven dat het conflict in Gaza wel dagen kan duren en kan uitmonden in aanvallen van grondtroepen.

    • Jeannine Julen