Eerste zitting hoger beroep Robert M. in Amsterdamse zedenzaak

Richard van O. en Robert M., op de voorgrond, tijdens de rechtszaak van de Amsterdamse zedenzaak. ANP / Aloys Oosterwijk

Het gerechtshof in Amsterdam houdt zich vandaag voor het eerst in het openbaar bezig met het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. In een zogeheten regiezitting wordt bekeken hoe de later geplande inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de hoofdverdachte en zijn echtgenoot Richard van O. eruit komt te zien.

Tijdens de zitting kunnen het Openbaar Ministerie en de verdediging van de twee verdachten bijvoorbeeld vragen om extra getuigen te horen of nader onderzoek te doen. Ook kan worden afgesproken dat niet alle delen van het proces in eerste aanleg helemaal moeten worden overgedaan. De inhoudelijke behandeling wordt in het voorjaar verwacht, schrijft persdienst Novum.

Cruciaal beeldmateriaal wel of niet rechtmatig verkregen?

Robert M. werd in mei veroordeeld tot achttien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het seksueel misbruik van 67 kinderen. De 29-jarige M. tekende na de uitspraak hoger beroep aan. Het OM, dat twintig jaar had geëist, volgde, opdat het in de beroepszaak een hogere straf kan eisen dan het vonnis.

Een van de redenen dat M. in beroep ging is het oordeel van de rechters dat de computers in M.’s woning en het beeldmateriaal daarop rechtmatig in beslag waren genomen. De advocaten hadden dat bestreden. Het beeldmateriaal was cruciaal, omdat alleen de bekentenis van M. niet genoeg is om tot een veroordeling te komen.

Een verdere grond om niet te berusten in het oordeel was volgens de raadslieden de combinatie van tbs en een lange celstraf. Die was dubbelop, “verfoeid en onwenselijk”. Ook zou de ingangsdatum van de tbs-behandeling moeten worden vervroegd.

Spreekrecht ouders slachtoffers

Ten slotte hadden de advocaten grote moeite met het spreekrecht voor de ouders van de slachtoffers. De rechters waren met die beslissing vooruitgelopen op een wetswijziging. Aangezien die nieuwe wet inmiddels van kracht is geworden, kunnen de ouders in het hoger beroep zonder problemen hun kant van het verhaal vertellen. De advocaten van M. maken tijdens het hoger beroep geen punt meer van het spreekrecht voor de ouders van de slachtoffers, laten zij volgens de NOS weten.

Ook M.’s echtgenoot en medeverdachte Richard van O. ging in beroep tegen zijn veroordeling. Hij werd veroordeeld tot zes jaar cel en verplichte behandeling. Ook in zijn zaak volgde het OM en tekende hoger beroep aan. Justitie had twaalf jaar geëist.

    • Jules Seegers