Een Haagse 'Borgen'

None

Na een overrompelende start, vooral veroorzaakt door grote communicatieve vaardigheden, loopt de premier nu toch op tegen de beperkingen van een verrassende coalitiepartner en moet offers brengen om de macht te behouden. De opiniepeilingen zorgen voor een vrije val, het volk mort, maar de minister-president weet zich te hernemen. Wordt vervolgd.

We hebben het natuurlijk over de fictieve Deense eerste minister Birgitte Nyborg, aan het eind van het eerste seizoen van de dramaserie Borgen. Canvas sloot gisteren de eerste reeks af en begint in januari aan seizoen 2. Het derde seizoen is ook al onderweg.

Hoewel nog geen enkele Nederlandse zender iets van de serie vertoonde, schijnt er in Den Haag uitgebreid gestudeerd te zijn op de dvd’s. De belangrijkste boodschap is dat D66-achtig non-conformisme een werkende moeder die het politieke jargon schuwt, een tijdlang vleugels kan geven. Maar dan komt de echte machtspolitiek om de hoek kijken en blijkt persoonlijke loyaliteit, aan een leermeester of een gezin, een luxe die je je aan de top niet kunt permitteren.

Een leuke opgave is het zoeken naar Nederlandse pendanten van de personages, zeker nu scenarioschrijvers Willem Bosch en Johan Fretz op Twitter een Binnenhofversie aankondigden.

Een Nyborg hebben wij (nog) niet, maar een iets rechtsere Femke Halsema zou in de buurt komen. Bij haar spindoctor Kasper Juul, soms in het nauw door zijn bronst, denken we aan Jack de Vries. Zijn ex, anchor van een nieuwsprogramma Katrine Fønsmark en spin in meerdere webben, is net niet helemaal Eva Jinek. Haar chef Torben Friis, die de deals sluit, is geen Frits Wester of Hans Laroes, eerder Carel Kuyl van Nieuwsuur, waar het programma TV1 Nieuws ook het meest op lijkt.

Wat we in Nederland nog helemaal niet kennen is een uitgerangeerde politicus, Michael Laugesen, de door de premier ten val gebrachte leider van de sociaal-democraten, die als hoofdredacteur van het populaire opinieblad Ekspres zijn gram haalt. Het blad is opvallend goed geïnformeerd over kleine en grote corruptie, en over de Kopenhaagse matras. Laugesen wordt bijgestaan door een bij TV1 Nieuws wegens vermeend drankgebruik heengezonden, maar nog steeds buitengewoon goed ingelichte, wat oudere dame, Hanne Holm: op sommige punten helemaal Wouke van Scherrenburg. Het moet een feest zijn om die Nederlandse Borgen te schrijven: Tumult in het Torentje.

    • Hans Beerekamp