Duitse missie Afghanistan kleiner

De Duitse regering wil het aantal militairen dat deelneemt aan de ISAF-operatie in Afghanistan eind februari 2014 teruggebracht hebben tot 3.300 manschappen. Nu zijn dat er nog 4.760. Dat hebben de ministers Guido Westerwelle ( Buitenlandse Zaken, FDP) en Thomas de Maizière (Defensie, CDU) gisteravond bekend gemaakt.

Het Duitse kabinet zal deze maand nog een besluit nemen over het voorstel van de ministers. Daarna heeft de Bondsdag het laatste woord, maar tot op heden heeft een ruime meerderheid zich achter de koers van de bondsregering in Afghanistan opgesteld. Alleen de uiterst linkse partij Die Linke is tegenstander van de operaties.

De geplande aftocht berust volgens De Maizière, „op een gegrond maar niet grenzeloos vertrouwen.”

De NAVO wil zijn militaire aanwezigheid in Afghanistan aan het eind van 2014, nadat daar in april van dat jaar presidentsverkiezingen hebben plaatsgehad, beëindigen.

Tot een terugtocht van de internationale troepenmacht werd al in 2010 besloten. De Duitse terugtrekking van troepen, die op het hoogtepunt 5.350 manschappen telden, begon twee jaar geleden al. Eind januari 2013 zullen er nog 4.400 Duitse militairen actief zijn in Afghanistan.

Een nieuw mandaat voor de Duitse aanwezigheid loopt van begin februari 2013 tot eind februari 2014. Op die manier moet de nieuwe Bondsdag, die in september volgend jaar wordt gekozen, voldoende tijd hebben een nieuw besluit voor te bereiden voor de periode daarna.

Het ligt in de bedoeling dat ook in de jaren na 2015 Duitse soldaten in Afghanistan zullen worden gestationeerd als militaire adviseurs en trainers. Niet duidelijk is hoeveel.

De Duitse aanwezigheid in de provincie Kunduz is van belang voor de Nederlandse politietrainingsmissie in die provincie. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) zei afgelopen maandag tijdens zijn kennismakingsbezoek aan zijn Duitse ambtgenoot in Berlijn dat Westerwelle heeft toegezegd hem steeds op de hoogte te houden.