‘Duits minder sexy? In Duitsland liggen de kansen’

Ons Duits moet beter, zegt minister Timmermans. De Duits-Nederlandse Handelskamer onderschrijft dat.

Axel Gerberding, directeur van de Nederlands-Duitse Handelskamer in Den Haag, is Duitser en woont al vijftien jaar in Nederland. Hij onderstreept het belang van beheersing van de Duitse taal, in aansluiting op minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Waarom moet je per se Duits spreken?

„Als je überhaupt een relatie wil opbouwen móét je Duits spreken. Dat hoeft niet vloeiend, als je het basaal kunt spreken is het voldoende. Duitsers waarderen dat en zullen gemakkelijker met je in gesprek gaan.”

Wat is het grootste verschil tussen de twee volken?

„De culturele verschillen zijn erg groot. Duitsers zijn over het algemeen conservatief, Nederlanders wat meer ontspannen. Door de traditioneel goede taalvaardigheid hebben Nederlanders wel een goed imago bij de Duitsers.”

Bent u het eens met minister Timmermans dat Nederlanders steeds slechter Duits spreken?

„Volledig. We krijgen van onze leden, de bedrijven, te horen dat er te weinig Duitssprekenden zijn.”

Hoe kan dat?

„De kern van het probleem ligt op de scholen. Steeds minder scholieren en studenten studeren Duits. Sommige scholen hebben het vak geschrapt. Het is minder ‘sexy’ dan Spaans of Italiaans, maar de jeugd moet zich realiseren welke kansen er in Duitsland liggen.”

Wat zijn de gevolgen voor de handelsrelatie?

„Je moet weten: in Duitsland is de structuur anders dan in Nederland. Er is veel meer midden- en kleinbedrijf, kleine familiebedrijven waar slecht of geen Engels wordt gesproken. Daar moet je dus in het Duits mee communiceren.”

Leren Duitsers een andere taal?

„Wij horen dat de cursussen Nederlands stampvol zitten. Aan de grens is een lerarentekort. De Duitsers zien in deze moeilijke tijden dat een goede handelsrelatie met Nederland een voordeel kan zijn. Ook de interesse voor het Engels loopt op.”

Wat kan Nederland doen?

„Het nieuwe kabinet moet Duits meer stimuleren op scholen. Er liggen enorme mogelijkheden in Duitsland. Studeren in Duitsland is ook heel aantrekkelijk. Dat moet meer worden uitgedragen.”