Cruijff heeft z'n zin: Van der Aat weg als commerciële baas

Henri van der Aat stapt op als commercieel directeur van Ajax. Hij zit formeel nog tot 1 januari in de directie van de Amsterdamse club, die met ex-doelman Edwin van der Sar deze maand vermoedelijk een nieuwe voorzitter krijgt.

Van der Aat stapt volgens Ajax op „in goed overleg” met de raad van commissarissen onder leiding van voorzitter Hans Wijers. De commercieel directeur zegt in een persbericht dat het „pijn doet de club te verlaten”. Hij kijkt terug op een periode waarin Ajax een recordomzet had van 104 miljoen euro in het afgelopen boekjaar. „Daar mogen we met zijn allen best trots op zijn.”

In de bestuurscrisis vorige winter rond de benoeming van algemeen directeur Louis van Gaal, getorpedeerd door toenmalig commissaris Johan Cruijff en zijn medestanders binnen de club, trad Van der Aat in de rechtzaal op aan de zijde van president-commissaris Steven ten Have. Nu Cruijff op veel bepalende posities binnen de club vertrouwelingen heeft weten te posteren, is voor Van der Aat geen toekomst meer bij Ajax.

De beursgenoteerde club is met Van der Sar en ondernemer Michael Kinsbergen, die als tandem leiding moeten geven aan de directie, in gesprek over de vacante posities. Marc Overmars (directeur voetbalzaken) en Jeroen Slop (financieel directeur) zijn de andere twee directieleden.

Een van de taken voor een nieuwe commercieel directeur is het vinden van een hoofdsponsor. Aegon maakte deze week bekend na het volgende seizoen te gaan als hoofdsponsor.

Van der Aat begon in 2008 als algemeen directeur ad interim, voor hij in 2009 commercieel directeur werd. Sinds het opstappen van Rik van den Boog in 2011 was Van der Aat opnieuw waarnemend algemeen directeur, met onderbreking van de periode dat interim-directeur Martin Sturkenboom als wegbereider van Van Gaal vorige winter topman was.