Dit zijn ze dan. China’s vandaag aangestelde nieuwe leiders Xi en Li

Het zijn de nieuwe leiders van China: president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Bij dezen een introductie van de toegankelijke, internationaal georiënteerde leider en de best opgeleide premier die China ooit gehad heeft.

Chinese Vice president Xi Jinping (L) and Li Keqiang (R) as Xi emerges as the head of the newly reshuffled seven member Communist Party of China Politburo Standing Committee, the nation's top decision making body at the Great Hall of the People in Beijing on November 15, 2012. Xi Jinping was appointed China's new leader at the helm of a revamped top power circle that will face the tricky task of setting the planet's second-largest economy on a new course. AFP PHOTO/Mark RALSTON
Chinese Vice president Xi Jinping (L) and Li Keqiang (R) as Xi emerges as the head of the newly reshuffled seven member Communist Party of China Politburo Standing Committee, the nation's top decision making body at the Great Hall of the People in Beijing on November 15, 2012. Xi Jinping was appointed China's new leader at the helm of a revamped top power circle that will face the tricky task of setting the planet's second-largest economy on a new course. AFP PHOTO/Mark RALSTON Dit zijn ze: Xi Jinping (L) en Li Keqiang. Foto AFP / Mark Ralston

Het zijn de nieuwe leiders van China: president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Bij deze een introductie van de toegankelijke, internationaal georiënteerde leider en de best opgeleide premier die China ooit gehad heeft.

Xi moet economische en politieke hervormingen doorvoeren

Hij werd al jaren genoemd als de beoogde opvolger van Hu Jintao. Gisteren deed laatstgenoemde een stapje opzij, vandaag is Xi Jinping benoemd als de nieuwe leider van de partij. In maart volgend jaar wordt hij ook president van China.

Profiel Xi Jinping

Een introductie in honderd woorden
Xi Jinping (59) werd geboren in Beijing als zoon van een communistische revolutionair. Hij werd op vijftienjarige leeftijd, na het uitbreken van de Culturele Revolutie, samen met zijn familie verbannen uit die stad en woonde en werkte vervolgens zeven jaar lang op het platteland (wat hem zijn bijnaam opleverde). Hij studeerde daarna Scheikunde. Zijn politieke carrière begon met het partijleiderschap in Fujian, Zhejiang en Shanghai. In 1998 werd hij parlementslid. In 2007 werd hij eerste secretaris van de Communistische Partij, een jaar later vicepresident. Vanaf morgen is hij de leider van de partij en vanaf maart 2013 de nieuwe president.

Citaat
“Het is logisch dat we een paar verschillen hebben”, zei hij eerder dit jaar in de VS over mensenrechten.

Wat karakteriseert hem?
Xi wordt gezien als een ‘grote persoonlijkheid’ en iemand die gemakkelijk in de omgang is. Hij verschilt daarin van zijn als kleurloos en houterig bekend staande voorganger. Ook is hij internationaal georiënteerd, zelfbewust en assertief, vertelt onze correspondent in China, Oscar Garschagen.

“Hij is vijf jaar vicepresident geweest en reisde in die periode de hele wereld af. Europa - vooral Frankrijk en Duitsland - en de VS wilden hem leren kennen. Ze ontmoetten een toegankelijke, internationaal georiënteerde politicus. Hij is een stuk vlotter in de omgang en kan informeler zijn dan Hu.”

Wat gaat er onder hem veranderen?
Verwacht geen enorme koerswijziging. Aan Xi is het om economische en politieke hervormingen door te voeren die passen in het toekomstplan dat er al decennia ligt, zegt Garschagen:

“Anders dan in de VS en Europa wordt er erg zorgvuldig nagedacht over de lange termijn. Er ligt een zwaar accent op economische ontwikkeling: China wil van een arm land naar een middeninkomen-land naar een rijk land. De eerste stap, naar een land van middeninkomens, moet in 2020 gezet zijn. We hebben het hier over een plan dat er al dertig jaar ligt. Wat betreft Xi is de vraag of hij de economische en politieke hervormingen zal doorvoeren die China nodig heeft - maar ook die de rest van de wereld, inclusief Nederland, nodig heeft: direct en indirect (via Duitsland) wordt er geëxporteerd naar China. Een groeiende economie in China is goed voor Nederland.”

Wat hij in elk geval níet zal doen, ook al kijkt het Westen daar wantrouwend naar, zegt Garschagen:

“Hij zal altijd het primaat van de partij verdedigen. De Chinezen zien er niets in om te vertrouwen op het Westerse idee van een democratie.”

Li moet zijn kennis en ervaring inzetten voor de economie

Hij was volgens velen ook lang in de race om de nieuwe president te worden, maar is in plaats daarvan vanaf vandaag premier van China. Li is de vriendelijke, bedachtzame en uiterst goed geïnformeerde opvolger van Wen Jinbao - maar hij maakte ook fouten.

Profiel Li Keqiang

Een introductie in honderd woorden
Li Keqiang (57) werd geboren in Dingyuan County, in het oosten van China. Hij studeerde Rechten in Beijing en trad in 1976 toe tot de partij. Na zijn afstuderen beklom hij gestaag de partijladder. Hij werd partijsecretaris van de provincie Henan in ‘98, maar dat was geen onverdeeld succes: er waren enkele grote branden en er ontstond een schandaal met commerciële handel in bloed dat besmet bleek. Het leverde Li zijn bijnaam op. Bewondering oogste hij door eerst Henan en toen Liaoning er economisch bovenop te krijgen. Een veel gehoorde speculatie is dat Li aanvankelijk de beoogde opvolger van Hu was.

Citaat
“De wereld van nu heeft zowel een Westerse als een Oosterse visie nodig”, schreef hij in mei van dit jaar in een ingezonden stuk van The Financial Times.

Wat karakteriseert hem?
Li staat te boek als een vriendelijke politicus en lijkt daarin op zijn voorganger, Wen Jiabao. Hij heeft de kennis van economische hervormingen die nu hard nodig is in China. Daarnaast heeft hij de reputatie dat hij zich om de minder bedeelden in de samenleving bekommert. Het verschil met president Xi is dat hij als een voorzichtige, passieve politicus wordt gezien.

Onze correspondent Oscar Garschagen typeert hem als toegankelijk, bedachtzaam en goed geïnformeerd:

“Li is een intellectueel met een hoop studies en ervaring. Hij behoort tot een andere vleugel dan Xi: hij komt uit een generatie van ambtenaren en politiemannen. Ook arm, maar niet revolutionair.”

Wat gaat er onder hem veranderen?
Li is de best opgeleide Chinese premier ooit en zal zijn economische kennis inzetten om China verder te krijgen, zegt Garschagen.

“Hij gaat de economie doen. Hij heeft het afgelopen jaar meegewerkt aan rapporten van de wereldbank die zonder zijn medewerking niet geschreven konden worden. Daarnaast heeft hij net als Xi de wens om het armste gedeelte van de bevolking te helpen - 13 procent van de Chinezen moet het nog altijd doen met minder dan 1 dollar per dag.”

    • Peter Zantingh