BP schikt en betaalt 4,5 miljard dollar voor de olieramp

Blusboten van de Amerikaanse kustwacht doen pogingen om de brand op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, april 2010. Foto AFP / Coast Guard

De Britse oliemaatschappij heeft bekend schuldig te zijn aan het veroorzaken van de olieramp in 2010 en zal de Amerikaanse overheid 4,5 miljard dollar extra betalen aan schadevergoeding.

Vanmorgen gingen er al geruchten dat de oliemaatschappij een schikking zou treffen, maar het was nog onbekend welk bedrag aan schadevergoeding betaald zou worden. BP zal de Amerikaanse regering ook 525 miljoen dollar betalen wegens het schenden van allerlei veiligheidsmaatregelen.

Het oliebedrijf heeft eveneens bekend schuldig te zijn aan nalatigheid die tot de de dood leidde van de elf medewerkers, die omkwamen door de ontploffing van het olieboorplatform Deep Water Horizon. Bij de olieramp in de Golf van Mexico lekte zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee en werden honderden kilometers kust besmeurd.

De bedragen komen bovenop de zes miljard dollar die het bedrijf eerder dit jaar al overeenkwam in een gedeeltelijke schikking met private partijen. Hierbij ging het onder anderen om de meer dan honderdduizend vissers die door de ramp hun werk verloren, maar ook schoonmakers die ziek werden als gevolg van het olielek. De schikking is dan ook een nieuw record in de Amerikaanse geschiedenis.

BP-medewerkers aangeklaagd

Twee medewerkers, Robert Kaluza en Donald Vidrine zijn overigens aangeklaagd vandaag wegens doodslag. Ze worden ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest bij het toezicht op een aantal belangrijke veiligheidstesten die werden uitgevoerd op het boorplatform. Ook David Rainey, een directeur van BP, werd aangeklaagd. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben gelogen tegen de autoriteiten over de omvang van het olielek en is aangeklaagd voor het afleggen van een valse verklaring en het belemmeren van de rechtsgang.