‘BP bekent schuld olieramp en betaalt miljarden voor schade’

Blusboten van de Amerikaanse kustwacht doen pogingen om de brand op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, april 2010. Foto Reuters

Oliebedrijf BP en de Amerikaanse overheid staan op het punt een schikking te treffen waarin BP schuld bekent voor de olieramp bij platform Deepwater Horizon in 2010, en enkele miljarden aan boete betaalt.

Dat meldt een anonieme bron vanochtend tegenover persbureau Reuters. Het oliebedrijf zou in ruil voor de schuldbekentenis niet verder vervolgd worden. De opgelegde schadevergoeding kan oplopen tot enkele miljarden dollars. Er is nog geen definitieve deal gesloten, benadrukt de bron.

Update 14.30 uur: Dezelfde anonieme bron meldt vanmiddag tegenover Reuters dat twee BP-medewerkers strafrechtelijk zullen worden vervolgd voor doodslag. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor de elf doden die zijn gevallen door de ramp.

Het Britse BP heeft eerder een noodfonds in het leven geroepen naar aanleiding van de ramp. Daarnaast is eerder dit jaar een gedeeltelijke schikking getroffen van zes miljard met private partijen. Hierbij ging het onder anderen om de meer dan honderdduizend vissers die door de ramp hun werk verloren, maar ook schoonmakers die ziek werden als gevolg van het olielek.

Deze schikking leek al de grootste schikking in de geschiedenis van de VS te worden. Het vorige ‘record’ stond op naam van Exxon Valdez, dat na een olieramp in 1989 een schikking van omgerekend 1,4 miljard euro trof met de Amerikaanse regering.

Achthonderd miljoen liter olie weggelekt

De olieramp in de Golf van Mexico ontstond in april 2010 toen op boorplatform Deepwater Horizon een explosie plaatsvond, die aan elf mensen het leven kostte. Tijdens bluspogingen zonk het platform en brak de boorstang, waarna gedurende zo’n drie maanden olie in zee lekte. De ramp resulteerde in miljarden dollars aan schade. In totaal lekte zo’n achthonderd miljoen liter ruwe olie in zee en werden honderden kilometers kust besmeurd.

Een onderzoek van de Amerikaanse kustwacht wees BP in september vorig jaar als hoofdverantwoordelijke aan voor de olieramp.