Bouwbedrijf BAM schrapt 650 banen wegens slechte resultaten

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Kantoor van de Koninklijke BAM Groep in Capelle aan den IJssel. Het Nederlandse bouwbedrijf komt donderdag met eerste kwartaalcijfers. ANP ROBIN UTRECHT
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Kantoor van de Koninklijke BAM Groep in Capelle aan den IJssel. Het Nederlandse bouwbedrijf komt donderdag met eerste kwartaalcijfers. ANP ROBIN UTRECHT

De crisis op de huizenmarkt maken dat ook BAM niet ontkomt aan het snijden in personeel. Het Nederlandse bouwbedrijf gaat dit jaar nog 650 banen schrappen. Dat maakte BAM vandaag bekend bij het presenteren van de resultaten tot nu toe meldt Novum.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland leed de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies van 233 miljoen euro. Door herstructureringskosten en druk op de lopende contracten daalde de operationele winst van 102 miljoen euro naar 69 miljoen euro. De omzet viel terug van 5,4 naar 5,2 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van bijna 84 miljoen euro.

Het verlies is in lijn met de verwachting, ook over het eerste half jaar noteerde BAM al een flink verlies en het bedrijf verwacht dat de deze trend ook voor de rest van het jaar doorzet.

De verliezen worden met name veroorzaakt door de crisis op de Nederlandse huizenmarkt. BAM verwacht dat die tot 2014 aanhoudt en voorziet een daling van de huizenprijzen met nog eens 10 tot 15 procent.

Als gevolg van die slechte vooruitzichten moest BAM in het tweede kwartaal dit jaar de boekwaarde van de bouwgrond die het in bezit heeft, met 25 procent afwaarderen. Dat leidde tot een eenmalig boekverlies van bijna 250 miljoen euro op de bouwgrond. Het derde kwartaal boekte het bedrijf ook nog eens extra kosten af voor een lopende reorganisatie. Dat leidde tot een extra verlies van 16 miljoen euro. Een afboeking die dus nadreunt in de cijfers tot nu toe.