Bernhard wilde SS'ers executeren

Prins Bernhard heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog opdracht gegeven om tweehonderd Nederlandse SS’ers zonder enige vorm van proces te laten doodschieten. Dat meldde Eenvandaag gisteren op basis van een opgedoken dagboek van de Nederlandse kolonel P.L.G. Doorman. De SS’ers waren in 1944 door Amerikaanse troepen gevangengenomen. Prins Bernhard was toen bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten. Hij wilde dat de SS’ers werden geëxecuteerd. De kolonel van de Prinses Irene Brigade, waaraan de gevangen waren overgedragen, weigerde de opdracht van de prins uit te voeren. De tweehonderd SS’ers zijn uiteindelijk als krijgsgevangenen naar Amerika getransporteerd. Oorlogschroniqueur Loe de Jong schreef eerder al dat prins Bernhard de gevangengenomen SS’ers wilde doden, maar de prins deed dat in 1980 af als een grap. NRC