BAM: zwaar verlies door vastgoedcrisis

BAM, het grootste bouwbedrijf van Nederland, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een nettoverlies geleden van 233 miljoen euro. In de eerste negen maanden van 2011 boekte het bedrijf nog een winst van bijna 84 miljoen euro.

De verliezen worden met name veroorzaakt door de crisis op de Nederlandse huizenmarkt. BAM verwacht dat die tot 2014 aanhoudt en voorziet een daling van de huizenprijzen met nog eens 10 tot 15 procent. Dat betekent dat de huizenprijzen sinds de piek in 2008 met 25 tot 30 procent zullen dalen.

Als gevolg van de slechte vooruitzichten op de woningmarkt heeft BAM in het tweede kwartaal van dit jaar de boekwaarde van de bouwgrond die BAM in bezit heeft, met 25 procent afgewaardeerd. Dat leidde tot een eenmalig boekverlies van bijna 250 miljoen euro op de bouwgrond. Die afboeking dreunt na in de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar. Ook over het hele jaar verwacht BAM een verlies te boeken.

In het derde kwartaal boekte het bedrijf extra kosten af voor een lopende reorganisatie. Dat leidde tot een extra verlies van 16 miljoen euro. Volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries presteert BAM operationeel goed, maar staat de bouwmarkt onder druk.

Op de Amsterdamse beurs werd positief gereageerd op de cijfers van het bouwbedrijf. De koers van het aandeel BAM steeg met ruim 1 procent op een negatief gestemde beurs.