Badr Hari, met een streepje Inez Weski

De Nebbiolo 2010 van Andrea Oberto is een rosso uit Langhe, Piemonte, met geheimzinnige kanten (Villa Fattoria; € 16,75). Op zich is dat misschien niet zo verwonderlijk voor een druif die vernoemd is naar de nebbia, de ‘mistige’ waas die over iedere tros met rijpe nebbiolodruiven hangt. Trekt deze op dan volgt daar een openbaring vol geuren en smaken zoals gedroogde kersen, glimmende bramen, donkere dropbitters en fikse zuren. Maar ook meer associatieve zoals de geur van vers asfalt tijdens een noodreparatie op de A4, de schaduwzijde van Leon de Winter, het make up zwart van Inez Weski en de doorlopende wenkbrauwen van het model Lombroso waar laatstgenoemde haar boterham mee verdient.

Ondanks dat alles is deze duistere Noord-Italiaan niet vuurwapengevaarlijk, maar toch vormt deze ‘meest tannineuze rode wijn ter wereld’ (volgens Madeline Triffon, de wijnbaas van de Amerikaanse Matt Prentice Restaurant Group) wel degelijk een bedreiging. Maar dan voor runderen die – met een fles in de aanslag- worden verordonneerd om hun mooiste ossenhazen af te staan.

Of valt dat laatste slechts onder milde dwang? De milde dwang van een gespierde wijn die overigens nergens Badr Hari is. Al is het maar omdat alle voornoemde karaktereigenschappen volledig in balans zijn. Toch neemt een en ander niet weg dat deze Langhe bij lange na geen wijn is voor domme blondjes.