Asscher: werkloosheid toont ernst crisis - Kamp: werken aan herstel

De werkloosheid is internationaal gezien niet hoog, maar het is een hard gelag voor de mensen om wie het gaat. Dat zei Lodewijk Asscher vanochtend in reactie op de werkloosheidscijfers. Henk Kamp stelt dat Nederland werk moet maken van economisch herstel.

Asscher: werkloosheid is hard gelag. Foto ANP/Jerry Lampen

De werkloosheid is internationaal gezien niet hoog, maar het is een hard gelag voor de mensen om wie het gaat. Dat zei Lodewijk Asscher, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vanochtend in reactie op de werkloosheidscijfers. Henk Kamp stelt dat Nederland werk moet maken van economisch herstel.

De werkloosheid steeg tot 6,8 procent, het hoogste niveau sinds de jaren negentig. Volgens Asscher geven de gestegen werkloosheid en de stijging van het aantal WW-uitkeringen aan dat de bodem van de crisis nog niet is bereikt, zo meldt hij tegenover persbureau Novum:

“We blijven de economische ontwikkelingen nauwgezet volgen en spreken erover met sociale partners. Er is geen simpele oplossing of één druk op de knop om dit probleem in kort tijdbestek op te lossen.

We moeten met vereende krachten doorwerken aan het bieden van kansen voor mensen op de arbeidsmarkt, het verbeteren van de structuur van de arbeidsmarkt en het beteugelen van de crisis in Europa.”

Infographic ANPInfographic ANP

Kamp: er is werk aan de winkel

Minister van Economische Zaken Henk Kamp meldt in een reactie dat economisch herstel zowel in ons land als in Europa werk verricht moet worden om herstel te bereiken:

“Er is werk aan de winkel. Het is nu in ieders belang om de economie te versterken en te laten groeien. Het kabinet wil daarvoor de mogelijkheden scheppen door de overheidsfinanciën op orde te brengen, overbodige regels te schrappen en ondernemers gemakkelijker toegang tot financiering te geven.”

Voor een herstel van de economie zijn we sterk afhankelijk van een herstel van de Europese economie. Het is daarom goed dat Zuid-Europese landen hervormingen doorvoeren en dat andere lidstaten hun maatregelen om de economie te versterken op elkaar afstemmen.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën passen de CBS-cijfers in het beeld uit de laatste raming van het Centraal Planbureau:

“Dat ging uit van krimp voor het hele jaar 2012. Negatieve groei in het derde kwartaal past in dat beeld. De cijfers zijn dus een bevestiging van wat we al wisten: dat de economie in zwaar weer verkeert.”