Angst verlamt politici in Huissen

Een stemming over een referendum ging vorige week niet door, omdat raadsleden werden bedreigd. Vandaag is de herkansing.

Zodra fractievoorzitter Johan Sluiter van Lokaal Belang Lingewaard een voet buiten de deur zet, wordt hij aangesproken over de trolleybus die mogelijk door zijn stadje, het Gelderse Huissen, gaat rijden. Tijdens de aftrap van het carnavalsseizoen, afgelopen zondag, klampten plaatsgenoten hem aan. En tijdens een etentje met zijn gezin in een restaurant. „Dan schuiven er mensen aan: ‘Zeg Johan, hoe zit het nou met die trolley?’ Toen het voorgerecht kwam, moest ik ze vriendelijk vragen of ze even ergens anders wilden gaan zitten.”

Wel of geen trolleybus? Het is een heikel onderwerp. In Huissen, een stadje met 18.000 inwoners ten zuidoosten van Arnhem, groeit de weerstand tegen de aanleg van „afschuwelijke” draden en masten in de straten – een trolleybus heeft elektromotoren en een bovenleiding. Het Actiecomité Trolley Nee verzamelde 3.465 handtekeningen. De gemeenteraad van Lingewaard, waartoe Huissen behoort, is tot op het bot verdeeld. In juni stapten twee van de vier wethouders op vanwege dit dossier.

Vorige week durfde de raad niet te stemmen over een referendum over de trolleybus. Enkele Huissense raadsleden voelden zich zo bedreigd dat ze niet wilden laten zien of ze voor of tegen zijn. Ze spraken daar niet zelf over. Een collega-raadslid maakte het bekend. Een raad die uit angst niet durft te beslissen, dat is uitzonderlijk.

PvdA’er Joke van Roosmalen was er „gewoon misselijk” van. „Het is een ondermijning van de democratie”, vindt ze. Van Roosmalen woont zelf in Huissen, maar voelt zich niet bedreigd. „Ik ben hooguit niet altijd even aardig toegesproken.”

Hoe het zit met de bedreigingen? Raadsleden weten het niet of willen er niet te veel over zeggen. De nieuwe waarnemend burgemeester, Steven de Vreeze, heeft hun gevraagd de dreigementen „nader te duiden”. Bij de gemeente kwam vorige week een anoniem telefoontje binnen waarin werd gedreigd het tuinbouwmuseum van de Stichting Mea Vota in Huissen in brand te steken, waarvan CDA’er Henk Gertsen voorzitter is.

De aanleg van een trolleybus tussen Huissen en Arnhem is volgens vervoerder Connexxion de enige rendabele manier om een nieuwe wijk van Huissen te ‘ontsluiten’. De raad zou donderdag eigenlijk beslissen over een bijdrage (320.000 euro) aan de aanleg. Maar op het laatste moment werd besloten te stemmen over een referendum. Een poging van de burgemeester om, met het oog op de bedreigingen, de raad daar unaniem mee te laten instemmen, liep spaak.

De lokale partijen B06-L2000 en Lingewaard.NU voelden daar niets voor. „Wij zijn tegen een trolley. Hoe Huissen erover denkt, is bekend. Dan gaan we toch niet akkoord met een referendum waar we eigenlijk tegen zijn? Dat zou betekenen dat wíj zwichten”, zegt Marijke van Aalten, fractievoorzitter van Lingewaard.NU. Ze vindt dat collega’s „niet te dramatisch moeten doen over bedreigingen. Je moet wel een beetje ballen hebben als je in de raad zit.”

„Maar ach, er speelt zoveel meer”, verzucht ze. Zelf is Van Aalten betrokken bij een onderzoek naar mogelijk foutieve declaraties van twee wethouders. Onlangs legde De Vreezes voorganger, Harry de Vries, zijn functie als burgemeester neer omdat hij valse declaraties had ingediend. Volgens D66-raadslid Sjoerd Wannet is er sprake van rancune door de coalitiebreuk in juni, die uitgerekend twee Huissense wethouders (van B06-L2000 en Lingewaard.NU) de kop kostte. „Er leeft ook een oud sentiment dat Bemmel altijd meer krijgt dan Huissen, wat niet waar is.”

Vanmiddag zou de raadsvergadering worden hervat. Het referendum wordt alsnog in stemming gebracht. „Voor of tegen, bedreigingen of niet, de raad zal een uitspraak moeten doen”, vindt CDA-raadslid Gertsen.