Ahold ziet kwartaalwinst met bijna de helft afnemen

Het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

Ahold heeft in het derde kwartaal flink minder winst behaald, onder meer vanwege een belastingaanslag bij de Zweedse dochter ICA. Het bedrijf wist wel de omzet te verhogen. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde tussentijdse rapportage van het moederbedrijf van Albert Heijn, Bol.com en Giant Carlisle.

Onder de streep restte een 45,9 procent lagere nettowinst van 139 miljoen euro. Het bedrijf moest negentig miljoen euro betalen aan de Zweedse fiscus vanwege het belang van zestig procent in ICA. Afgelopen kwartaal bleek dat Ahold van ICA af wil en een beursgang overweegt.

Winstmarges in Nederland onder druk

Het operationeel resultaat daalde met 3,7 procent tot 289 miljoen euro. Het bedrijf heeft veel reclame moeten maken op de Amerikaanse en Europese markt. In Nederland stonden de winstmarges onder druk door investeringen, die niet zoals in de Verenigde Staten werden gecompenseerd door kostenbesparingen.

Ahold verwacht dat de marktomstandigheden moeilijk blijven. Het bedrijf zegt scherp te letten op de stijgende grondstoffenprijzen, vooral in de VS. Het kostenbesparingsprogramma van 350 miljoen euro voor 2012-2014 is “goed op weg”, stelt Ahold.

Omzet veelal flink gestegen

De omzet steeg wereldwijd met 10,8 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 7,6 miljard euro. In Nederland steeg de omzet met 8,1 procent ten opzichte van vorig jaar, mede door de toevoeging van Bol.com en verschillende Jumbo-vestigingen. In de VS stegen de verkopen met 1,9 procent. In Tsjechië en Slowakije zag Ahold de omzet dalen met 1,7 procent.

Eerder beleefde Ahold al een wisselend eerste en tweede kwartaal van 2012.

    • Jules Seegers