Agenda Theater

Verlies Isa Hoes Foto Nick van Ormondt
Verlies Isa Hoes Foto Nick van Ormondt

Hij gelooft in mij

Hij heeft het Jordaan-vibrato, de schommelpas, de ontwapenende oogopslag, het scheve hoofd als hij zingt, het hulpbehoevende in zijn blik, de kinderlijke koppigheid – hij heeft het allemaal. Martijn Fischer is in de hoofdrol van Hij gelooft in mij, de musical over volkszanger André Hazes, één en al geloofwaardigheid. En zo respectvol als Fischer zijn rol speelt, is ook de musical zelf. Van een makkelijke Hazes-sing along is geen sprake. De liedjes zijn fraai verdeeld over de personages en vormen één geheel met de handeling. In de genuanceerde regie van Ruut Weissman is hier meeslepend muziektheater gemaakt.

www.musicals.nl

How Long is Now

In Conny Janssens locatiechoreografie How Long is Now flitsen gedachten, herinneringen en verlangens door elkaar heen, met de oude tramremise van Hilligersberg in Rotterdam als nostalgisch decor. Het zijn de hersenspinsels van een man, buitenstaander in de groep van tien dansers. Door zijn ogen ervaren we het leven: het raadsel van de vrouw manifesteert zich in onbegrijpelijke meisjescommunicatie, jongensvriendschap wordt rivaliteit, problematische relaties groeien in een emotioneel duet eindelijk uit tot liefde. Alamo Race Track zorgt voor sfeerrijke live-muziek, de uitgereikte fleecedekens beschermen tegen de koude.

www.connyjanssendanst.nl

Mightysociety10

In een hotelbar in Surabaya ensceneert Eric de Vroedt een ontmoeting tussen een vader en zijn van hem vervreemde zoon. De vader is stervende, maar klampt zich vast aan het leven en zijn veertig jaar jongere, Aziatische vriendin. De superieur acterende Hein van der Heijden als de vader wankelt over de speelvloer, onmin zoekend met zijn zoon en ex-vrouw. Alles wat zij misten, schenkt hij zijn exotische minnares. De Vroedt werkt met veelzeggende, mooi uitgebalanceerde tegenstellingen. In de droomachtig gespeelde eindscène komen vader, moeder en zoon samen. Een heilig moment, zo broos gespeeld dat de ontroering groots is.

www.mightysociety.nl

Mike & Thomas Kerstrevue

De kerstgekte zet vroeg in dit jaar, met de Kerstrevue van Mike Boddé en Thomas van Luyn. Met hun absurdistische nonsenstheater maakt het duo er net als in eerdere jaren een malle Kerstshow van. Hun grote talent is dat ze volkomen de controle houden op het podium. Ook als ze boeren, woordspelige mopjes vertellen, vette Kerstparodieën spelen en dwaas rijmende liedjes zingen, verliezen ze nooit het contact met het publiek. Het is keten met een reden.

www.bunkertheaterzaken.nl

Op komst: Verlies

Léon van der Sanden bewerkte Verlies van thrillerduo Nicci French voor het theater. Het verhaal begint met het jongste kind van een echtpaar dat levenloos in het zwembad wordt aangetroffen. De gezinsleden verdenken elkaar al snel van dit onheil. Wat begint als een drama, mondt uit in een thriller. Het is de eerste keer dat een boek van de succesvolle thrillerschrijvers op toneel wordt gebracht. Isa Hoes speelt de hoofdrol.

Vanaf 15/11. theater-haarlem.nl