Agenda Diversen

Foto: Speliotis Photo.
Foto: Speliotis Photo.

John Cage 100 jaar

Het Amsterdamse Stedelijk Museum viert het honderdste geboortejaar van beeldend kunstenaar, musicus, componist en schaker John Cage. Zaterdagmiddag voert het beroemde Ives Ensemble samen met sopraan Claron McFadden muziek van Cage uit. Verder blikt John Snijders van het Ives Ensemble terug op de carrière van Cage, is er een performance van filmmaker Frank Scheffer en spelen twee grootmeesters een schaakspel dat tegelijkertijd met het programma plaatsvindt.

17 november, 14.30 t/m 18 uur. Stedelijk Museum Amsterdam. www.stedelijk.nl

Russische dissidente

Sovjet-dissidente Irina Grivnina is aanstaande zaterdag een van de sprekers tijdens het symposium Van Herzen tot Havel. Twee eeuwen dissidente denkers tussen Oost en West, georganiseerd in Deventer door de Geert Grote Universiteit.

17 november, 10 t/m 15 uur.Bibliotheca Launiana, Deventer.www.geertgrote-univ.nl

Fabian Hinrichs

Die Zeit schlägt dich tot van de Duitse theatermaker Fabian Hinrichs gaat over de vragen die men zich stelt op vijftienjarige leeftijd en die onvermijdelijk weer opduiken tijdens de midlife crisis. Vragen over de liefde, bijvoorbeeld, of (het gebrek aan) succes. „Het leven is niet ingewikkeld, het is eenvoudigweg verschrikkelijk”, zoals Houellebecq schreef. Hinrichs probeert die woorden af te schudden in een monoloog afgewisseld met muziek, een ‘feature-length song’ met de energie van rock en punk. De voorstelling is Duitstalig met Nederlandse boventiteling

17 november, 20.30 uur. Stadsschouwburg Amsterdam. ssba.nl

Grenzen

De wereld kent politieke, economische, culturele en morele grenzen. Door de globalisering lijken veel grenzen minder belangrijk te worden. Tegelijkertijd worden sommige grenzen juist nadrukkelijker getrokken en verdedigd. Wat is de toekomst van de grenzen in de wereld? Zijn we op weg naar een grenzenloze wereld of naar een wereld vol grenzen? Rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt, rechtssocioloog Ashley Terlouw, econoom Esther-Mirjam Sent en conflictdeskundige Willemijn Verkoren gaan met elkaar in discussie onder leiding van politiek geograaf Henk van Houtum.

21 november, 16 t/m 17.30 uurSpinozagebouw Radboud Universiteit Nijmegen. www.ru.nl

Ontmoetingen met auteurs

Het Haarlemse Teylers Museum organiseert een avond vol interviews met auteurs van recent verschenen boeken. Zo vertelt Kees Moeliker over zijn boek De bilnaad van de teek en Ella Reitsma over haar Duizend en meer verhalen op sterk water.

22 november, 20 uur t/m 22 uur. Teylers Museum, Haarlem. www.teylersmuseum.eu