Agenda beeldende kunst

Hans Makart Abundantia; the Gifts of the Earth 1870 162.5 x 447 cm Musée d'Orsay
Hans Makart Abundantia; the Gifts of the Earth 1870 162.5 x 447 cm Musée d'Orsay

Neorealisme expo reprise

In het MMK Arnhem is In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland te zien. De tentoonstelling is een reprise van de spraakmakende tentoonstelling De bange jaren dertig uit 1960. Bijzonder aan die tentoonstelling was dat de tijdsgeest van de jaren dertig als uitgangspunt werd genomen voor een weergave van een op dat moment omstreden stroming uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: het neorealisme. Deze groep schilders in de jaren dertig van de vorige eeuw zou de dreiging van een nieuwe wereldoorlog (bewust en onbewust) in beeld brengen.

18 november t/m 27 februari. MMK Arnhem. www.mmkarnhem.nl

Middeleeuwse beelden

Het Catherijne Convent toont met de expositie Ontsnapt aan de Beeldenstorm kunstwerken van Utrechtse beeldhouwers. Met een selectie van ruim negentig beelden van hout, steen en pijpaarde.

16 november t/m 24 februari. Catharijne Convent, Utrecht. www.catharijneconvent.nl

Abundantia

In museum Boijmans Van Beuningen is een tentoonstelling te zien rondom de thematiek van het schilderij ‘Abundantia’(overvloed) van de Oostenrijkse schilder Hans Makart. Met het schilderij zelf natuurlijk, maar ook met werk van kunstenaars als Paulus Moreelse, Michelangelo Cerquozzi en een fotoserie van de hedendaagse fotograaf Sharon Lockhart.

17 november t/m 31 maart Boijmans van Beuningen. Rotterdam. www.boijmans.nl

De Sovjet Mythe

Het Drents Museum toont een uitgebreide selectie van de meest indrukwekkende en kenmerkende kunstwerken die in de Sovjet-Unie ontstonden onder de dictatuur van Josef Stalin. De tentoonstelling De Sovjet Mythe. Socialistisch Realisme 1932 -1960 omvat circa zeventig schilderijen die de Sovjetmaatschappij idealiseerden.

17 november t/m 3 maart Drents Museum. www.drentsmuseum.nl

Braeckman en Bhimji

De Appel presenteert gelijktijdig soloprojecten van de Belgische fotograaf/filmmaker Dirk Braeckman en de Britse kunstenaar Zarina Bhimji. Braeckman maakt verstilde, sensibele foto’s in grijstinten op groot formaat. Beelden die geen uitgesponnen verhalen vertellen, maar geladen met een bepaalde sfeer. Die verhalende beelden zijn ook essentieel voor Bhimji, die in de Appel haar nieuwste film Yellow Patch de Nederlandse première laat beleven.

17 november t/m 31 maart. De Appel, Amsterdam. www.deappel.nl