300.00: Ni Goesti Kompiang Mawar van Willem Gerard Hofker

Christie’s viert 20 november dat het veertig jaar in Nederland actief is. Op de feestveiling is het aanbod voor de gelegenheid zeer divers. Tussen de zestig kavels zitten oud-Hollands zilver, even oude Hollandse kasten, Chinees porselein en schilderijen van Marlene Dumas, Jan Cremer (pop-art!), Jan Sluyters, Jan Schoonhoven en anderen. Een onverwachte meester tussen de bekendere namen is Willem Gerard Hofker (1902-1981). Zijn portret van de Balinese danseres Ni Goesti Kompiang Mawar uit 1943 wordt door het Amsterdamse veilinghuis geschat op 300.000 tot 500.000 euro. Hofker schilderde haar vaker en volgens Christie’s hoort een ander portret tot de collectie van oud-president Soekarno. De intimiteit tussen kunstenaar en de 22-jarige danseres, iets dat volgens de catalogus de licht ontblote borst zou suggereren, was er in werkelijkheid niet. Het zelfvertrouwen dat ze uitstraalt zou eerder komen omdat ze niet alleen een beroemde Ardja-danseres was aan het hof van Urdu, maar ook een hoog aangeschreven weefster van stoffen. En op het schilderij draagt ze iets van zichzelf.

Christie’s 40th Anniversary Sale, 20 nov. Kijkdagen 16 t/m 19 nov. Inl: christies.com