Zondaars!

De affaire-Petraeus wordt met de dag interessanter. Het begint steeds meer te lijken op zo’n boeiende Amerikaanse tv-serie (Mad Men, Breaking Bad), waarin elke nieuwe episode verrassende, dramatische ontwikkelingen brengt.

Je kunt niet wachten op de volgende aflevering. Wat hebben de creatieve scenarioschrijvers nu weer voor ons bedacht? Wie ligt daar in het nest van de overspelige protagonist, het is toch niet die vrouw die het gisteren nog deed met… allemachtig… hoe zal hij hierop reageren als hij erachter komt?

In het geval van Petraeus lijkt de Grote Scenarioschrijver zelf achter de laptop gekropen, daar op Zijn zolderkamertje in de hemel, waar niemand Hem kan lastigvallen. Er staat een grote koffiekan op Zijn bureau, Zijn kamer staat (hemels)blauw van de rook – hij is een stiekeme Gauloiseliefhebber – en Hij blijft maar inbeuken op Zijn laptop, terwijl de meesterlijkste invallen elkaar in Zijn brein verdringen. Af en en toe grijnst Hij, vergeef me het woord, satanisch.

Hij zal ze leren, die verrekte zondaars!

Hij is nu bezig aan de derde aflevering, die waarin een nieuwe hoofdrolspeler zijn entree maakt: generaal John Allen, de hoogste commandant in Afghanistan.

Net als zijn voorganger David Petraeus blijkt hij zich daar in Afghanistan vooral onledig te hebben gehouden met het schrijven van tienduizenden mails aan een vrouw met wie hij niet getrouwd was. Geen wonder dat de strijd tegen de Taliban maar niet wilde vlotten. Terwijl de alarmerende veldrapportages hun mailbox binnenstroomden, zaten zij in erotische codetaal antwoorden aan hun maîtresse te verzinnen: „I’ll send you great balls of fire” en „My old soldier never dies”.

Inmiddels is Paula, de vriendin van Petraeus, boos geworden op ene Jill, die zij als een rivale beschouwt in haar liefde voor Petraeus. De liefde is óók een slagveld. Paula heeft Jill dreigende mails gestuurd. Jill raakte ervan overstuur en liep ermee naar de FBI, waar ze zich met dolle pret op het mailverkeer van Paula stortten. Eindelijk hadden ze wat interessanters te doen dan het opsporen van baardige moslimmalloten die zich met een vliegtuigje op het Witte Huis wilden storten. Sex in de city!

„Moet je kijken wat die Petraeus aan Paula schrijft! Had jij dat achter die saaie lul gezocht?”

„Hou even je kop, ik zit net te lezen hoe Paula Jill uitscheldt en hoe Jill daarover klaagt bij, mind you, Allen, met wie ze al jaren mailt.”

Hoe moet het verder met dit allesbelovende scenario? Zoals gezegd, het is niet in mijn handen, maar in de Zijne. Wel zou ik Hem graag enkele ideeën willen voorleggen.

In de volgende aflevering zou het tot een gewapende confrontatie tussen de twee veldheren kunnen komen. Maar liever zou ik dat nog een poosje uitstellen, omdat er voorlopig stof genoeg is voor minstens twee tv-seizoenen.

Ik denk aan de mogelijkheid om ook een andere beroemde Amerikaan, bijvoorbeeld Bill Clinton, aan Paula te linken. Clinton heeft op dit gebied een reputatie op te houden, dus het is niet zo raar als hij dolverliefde mails naar Paula stuurt.

Dan blijkt dat Paula jaloers is op ene Michelle die ook iets met Bill schijnt te hebben. De FBI duikt er, kraaiend van plezier, steeds dieper in en komt tot de ontdekking dat Hillary, de vrouw van Bill, iets heeft met...”

Moet je nou eens komen kijken! Hillary met...”

„Zou het echte liefde zijn of werkt ze zich alvast in?”