Wie iemand ziet krabben krijgt jeuk en krabt mee

Jeuk is net zo besmettelijk als gapen en lachen. Dat beweren Britse psychologen in een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences. Met hulp van een hersenscanner laten ze zien dat mensen van een jeukvideo écht jeuk kunnen krijgen.

Zo veel onderzoek als er gedaan is naar het sociale ‘meegapen’, dat haast niet te onderdrukken is, zo weinig is er bekend over ‘meekrabben’ als we andere mensen zien die jeuk hebben. De Duitse psycholoog Henning Holle, die aan de Universiteit van Hull werkt, buigt zich als een van de eersten over het fenomeen.

Meekrabben komt veel voor, concludeert hij. 33 volwassenen kregen video’s te zien van mensen die zichzelf krabden op armen of borst. Filmpjes van mensen die zichzelf klopjes gaven, dienden ter controle.

De 33 proefpersonen kregen alle filmpjes te zien en 21 begonnen zichzelf prompt te krabben. Tijdens of net na de jeukfilmpjes gebeurde dat meer (60 procent) dan na de controlevideo’s (41 procent). En die mensen hebben ook echt jeuk, toont Holle aan. Ze melden dat zelf, en hun brein reageert ook zo: met duidelijke activiteit in elk gebied dat bij echte jeuk actief is. Holle vindt daarom dat jeuk net zo besmettelijk is als lachen. Dat is overigens moeilijk te bepalen, omdat er ook bij de klopfimpjes danig gekrabd werd.

Over de sociale functie van ‘meejeuk’ laat Holle zich niet uit (bij meegapen wordt daar wel druk over gespeculeerd). Wel zag hij dat meejeuken meer voorkomt bij neurotische mensen, die veel negatieve emoties en stress ervaren.