Weduwe T.S. Eliot overleden

Valerie Eliot/ Foto AP

Valerie Eliot, weduwe van de Amerikaans-Britse dichter T.S. Eliot (1888-1965) die sinds de verschijning van The Waste Land in 1922 gold hij als een van de grootste vernieuwers van de poëzie, is vrijdag overleden.

Valerie Eliot, meisjesnaam Fletcher, trouwde in 1957 met de bijna veertig jaar oudere Eliot, die al een keer getrouwd was geweest. Sinds het overlijden van Eliot in 1965 beheerde Valerie zijn literaire nalatenschap.

Ze riep de T.S. Eliot Prijs in het leven, een jaarlijkse poëzieprijs. Die prijs wordt sinds 1993 uitgereikt door de Poetry Book Society aan de beste Engelstalige poëziebundel die bij een Britse of Ierse uitgeverij verscheen. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 pond verbomden, het hoogste geldbedrag voor een poëzieprijs in Groot-Brittannië.

Valerie Eliot begeleidde ook de uitgave van de veelgeprezen fascimile-editie van The Waste Land en redigeerde drie brievenbundels. Haar man wilde in eerste instantie niet dat die brieven zouden worden uitgegeven. Uiteindelijk stemde hij toe, op voorwaarde dat Valerie zelf voor de selectie verantwoordelijk zou worden.

Valerie Eliot is  86 jaar geworden.

    • een onzer redacteuren