Wat je allemaal kunt doen in Afrika als nepdiplomaat

De Deense filmmaker Mads Brügger op pad als Liberiaanse consul.
De Deense filmmaker Mads Brügger op pad als Liberiaanse consul.

VPRO Import: The Ambassador Ned. 2, 23.45 - 01.00 uur

Nee, een verantwoorde documentaire met bevestigde feiten is The Ambassador van de Deense filmmaker Mads Brügger niet. Misschien zou je deze film, die vorig jaar het IDFA opende, als een ‘intuïtieve documentaire’ kunnen omschrijven: hoe het nu allemaal precies zit, komt kijker noch filmmaker te weten. Maar dat het goed fout zit, staat als een paal boven water. The Ambassador is een kras en vaak geestig staaltje participerende journalistiek, waarbij de undercover-maker zijn ware intenties verbergt.

Onze Deense Kuifje ontmoet een Nederlandse zakenman die zegt dat hij tegen grof geld voor een Liberiaans diplomatiek paspoort kan zorgen. Daarmee kan de filmmaker consul van Liberia in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden, één van de door oorlogen, bendes en wetteloosheid getroffen landen van het continent. De diplomatieke status lijkt mogelijkheden te bieden in een regio waar de illegale diamantwinning welig tiert. Opgewekt reist Brügger af naar de hoofdstad Bangui.

Wat zich vervolgens voor de – soms verborgen – camera van Brügger voltrekt, tart iedere beschrijving. Zo zien corruptie en neokoloniaal cynisme er dus in het echt uit. Er hangt permanent geweld in de lucht en de consul krijgt het allengs benauwder, omdat het Liberiaanse diplomatieke paspoort maar niet afkomt. The Ambassador is behalve intuïtief ook bijzonder spannend.

    • Raymond van den Boogaard