VN roepen op tot kalmte rond Gaza - aanval Israël veroordeeld

Het Israëlische leger voert al enkele uren luchtaanvallen uit op doelen in Gaza. Foto AP / Adel Hana

De Verenigde Naties hebben Israël en Hamas opgeroepen het geweld in de Gazastrook niet te laten escaleren. De oproep komt na de liquidatie van Hamas-commandant Ahmed Jabari door Israël. De Palestijnse Autoriteit en Arabische landen hebben de liquidatie veroordeeld.

Israël voerde vanmiddag een luchtaanval uit op de auto van Jabari, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Jabari is de eerste hoge Hamas-commandant in jaren die bij een doelgerichte aanval van de Israëlische luchtmacht om het leven komt. Hamas reageerde woedend op de liquidatie en zei dat “de poorten van de hel” zijn geopend.

De VN gaven vanavond een verklaring uit waarin tot “deëscalatie” in Gaza wordt opgeroepen. Ook vragen de VN Israël en Hamas bij eventuele aanvallen rekening te houden met de kans op burgerslachtoffers en het internationale recht te respecteren. Beide partijen claimen juist dat zij elkaar bevechten om hun eigen burgers te beschermen: Israël zegt te reageren op raketaanvallen vanuit Gaza, Hamas zegt raketten af te schieten uit wraak voor Israëlische aanvallen op Gaza.

Abbas wil spoedzitting Liga, Egypte veroordeelt aanval

De Palestijnse president Abbas, die geen gezag heeft op het door Hamas bestuurde Gaza, riep vanavond op tot een spoedbijeenkomst van de Arabische Liga vanwege de Israëlische aanval op Gaza.

De Egyptische regering, die de afgelopen dagen geprobeerd had een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen, veroordeelde Israël en vroeg om een onmiddellijk einde aan de Israëlische aanvallen. De Moslimbroederschap zou president Morsi hebben opgeroepen de banden met Israël te verbreken. Morsi zou later vanavond een persconferentie over de Israëlische aanval geven.

Het Israëlische leger gaf vanavond beelden van de aanval op Jabari vrij: