Van Gaal: interland tegen Duitsland is een ijkpunt

Het oefenduel tussen Nederland en Duitsland, vanavond in Amsterdam, is vooral het duel van de afzeggingen.

Rotterdam. Aan Nederlandse zijde ontbreken onder meer Wesley Sneijder, Robin van Persie, Maarten Stekelenburg en Kevin Strootman. Bij Duitsland meldden zich belangrijke krachten af als Miroslav Klose, Mesut Özil en Bastian Schweinsteiger, vaak met lichte kwaaltjes.

Toch ziet bondscoach Louis van Gaal de vriendschappelijke interland als een belangrijke test voor zijn team. „Deze wedstrijd is een ijkpunt. Duitsland is van een hoger niveau dan de ploegen waar we tot nu toe tegen hebben gespeeld.”

Het gegeven dat er aan beide kanten afmeldingen zijn, zegt Van Gaal weinig. „De mensen die voor Duitsland gaan spelen, komen bijna allemaal uit in de Champions League. Dit is echt geen tweederangs elftal. Hetzelfde geldt voor Nederland.”

Bondscoach Joachim Löw van Duitsland is niet rouwig om de vele afzeggingen die hij kreeg voor de vriendschappelijke interland. „Het is een mooie kans om andere spelers aan het werk te zien”, vertelde hij op een persconferentie in Amsterdam.

Löw kijkt er niet van op dat niet iedereen oren heeft naar een oefeninterland. „De speelkalender is overvol. Bovendien is in november de kans op blessures groter”, toont hij zich begripvol. „Mijn voorgangers hadden er ook mee te maken.”

Nederland, dat net als de Duitsers met veel afzeggingen kampt, is volgens Löw op de goede weg. „Louis van Gaal heeft het goed neergezet. Dat hij zich in 2002 niet voor het WK heeft geplaatst, doet daar niets aan af.” NRC