Uitgelicht

Film

The Forbidden Kingdom (Rob Minkoff, 2008, VS/CHN). Vechtclown Jackie Chan en de immer stoïcijnse Jet Li begeleiden de Amerikaanse Jason (Michael Angarano) op zijn mysterieus-mystieke tocht naar de Apenkoning om hem zijn vechtstaf terug te bezorgen. Of wat je verder maar voor flinterdun verhaaltje als aanleiding nodig hebt voor een fijne crossover kungfufilm voor een westers publiek. De 54-jarige Chan deed nog steeds al zijn stunts zelf en weet daarmee nog steeds te verbluffen. RTL7, 20.30-22.35u.

The Vanishing (George Sluizer, 1993, VS). Verdienstelijke Hollywood-remake van Sluizers art-houseklassieker Spoorloos (1988) draagt de basiskenmerken van een Amerikaanse mainstream-film: meer actie en minder reflectie dan het Europese origineel. Met Sandra Bullock in Johanna ter Steeges tot edelfiguratie teruggebrachte rol van verdwenen vrouw, Jeff Bridges als de moordenaar en Kiefer Sutherland als de zoekende man. RTL8, 20.30-22.45u.

Informatief

Métronome. Meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht Lorànt Deutsch van zijn boek over de mysteries, legendes en geschiedenis van Frankrijk. Uitgangspunt daarbij waren de namen die worden gebruikt voor de stations van de Parijse Métro. Deutsch is ook de maker van de vierdelige docudramaserie waarvan vanavond deel 1 en 2 worden uitgezonden. In 52 v.Chr. wordt het Gallische Lucotecia door de Romeinen verbrand. Als de stad weer is opgebouwd, wordt die eerst Lutèce en vervolgens Paris genoemd. In de derde eeuw wordt de stad gekerstend. Wanneer Clovis in 511 sterft is het Île de la Cité de hoofdstad van de Franken. Aan het begin van de 9e eeuw begint de stad te vervallen. De Vikingen vallen aan vanaf de Seine, maar het verzet is hevig. Met Nederlandse ondertitels. TV5, 21.00-23.00u.

Dangerous Flights. Documentaireserie over ‘ferry fliers’. Cory Bengtzen en zijn team brengen tweedehands vliegtuigen naar hun nieuwe eigenaars op bijna elke plek op aarde. Vanavond moet Cory een Fairchild Merlin III Turboprop uit 1980 van Californië naar Sydney vliegen. Ondanks de vele tussenstops op Hawaii, Samoa en Nieuw-Caledonië is de brandstoftank van het vliegtuigje niet groot genoeg voor de oversteek over de Stille Oceaan. Maar daar heeft Cory iets op bedacht. Discovery Channel, 22.00-23.00u.

Inside IDFA. Daphne Bunskoek praat met John Appel, maker van IDFA’s openingsfilm Wrong Time Wrong Place, een documentaire over de nietigheid van het leven en de rol die toeval daarin speelt. Uitgangspunt daarbij was de moordpartij in Noorwegen door Breivik in juli 2011. Ned.2, 23.00-23.45u.

Sport

Voetbal: Nederland-Duitsland. Verslag van de oefeninterland in Amsterdam. De wedstrijd begint om 20.30u.SBS6, 19.35-22.30u.