Ter nagedachtenis van Ali Abbas Radhi

TOPSHOTS A Bahraini Shiite Muslim protestor holds a box of petrol bombs to be used against riot police during an anti-government demonstration on the third day after the funeral of 16-year-old Ali Abbas Radhi in the village of Samahij, east of the capital Manama, on November 13, 2012. The Shiite teenager died on November 9, after he was knocked down by a car while being chased by Bahraini police during a crackdown on protesters, the opposition said. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
TOPSHOTS A Bahraini Shiite Muslim protestor holds a box of petrol bombs to be used against riot police during an anti-government demonstration on the third day after the funeral of 16-year-old Ali Abbas Radhi in the village of Samahij, east of the capital Manama, on November 13, 2012. The Shiite teenager died on November 9, after he was knocked down by a car while being chased by Bahraini police during a crackdown on protesters, the opposition said. AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH AFP

Dat het in Bahrein nooit tot een succesvolle volksopstand is gekomen, zoals in Egypte en Syrië, is bekend. Dat het er echter nog steeds broeit en smeult, bereikt de westerse lezer nauwelijks. Shi’iten die hervormingen eisen, demonstreren nog vrijwel dagelijks tegen het grotendeels sunnitische bewind.

De directe aanleiding voor een demonstratie die gisteren plaatsvond in het stadje Samahij was de dood van de 16-jarige Ali Abbas Radhi. Afgelopen vrijdag was de jongen aanwezig bij een demonstratie toen hij op de vlucht sloeg voor de Bahreinse politie die de opstand uiteen kwam slaan. Tijdens de vlucht komt hij onder een voorbijrijdende auto terecht.

De betogers houden de oproerpolitie verantwoordelijk voor zijn dood. De man op de foto heeft een bak met molotovcocktails bij zich tijdens de demonstratie.