Techno met een echt orkest

Geen bliepjes, geen drums en geen donkere bas. Of nou ja, geen eentje gemaakt met een computer dan. Brandt Brauer Frick maakt techno met niets anders dan akoestische instrumenten en een twaalfkoppig orkest. Een piano, staccato aangeslagen, harp, violen, houtblok en zelfs zang zijn te horen in het strakke regime van een vierkwartsmaat.

Tachtig pagina’s bladmuziek had het trio uit Berlijn vorig jaar nodig voor optredens in Nederland. Nu treden de Duitsers opnieuw op tijdens Crossing Border Festival, donderdag in Enschede en vrijdag in Den Haag.

Hun eerste album met akoestische dansmuziek You Make Me Real kwam drie jaar geleden uit; Kanye west postte video ‘Bop’, inclusief ballerina’s, op zijn blog. In januari van dit jaar verscheen hun EP Mr Machine. Techno met instrumenten klinkt soms wat geforceerd, zegt het trio, maar bij hen is dat anders, omdat de leden klassiek zijn geschoold. Drummer Daniel Brandt en percussionist Jan Brauer spelen sinds de middelbare school samen in jazzbands, pianist Paul Frick volgde een klassieke opleiding. Het ‘echte’ geluid willen ze terugbrengen door ‘op elk deel van een instrument te kloppen voor het juiste geluid’.

Zie brandtbrauerfrick.de en bekijk video ‘Bop’ op YouTube

    • Rolinde Hoorntje