Strijder tegen slecht bestuur zelf geschorst als topman

Hij streed tegen wanbeleid en een gebrek aan transparantie. Nu is Frans Faas geschorst als bestuursvoorzitter. Hij geeft geen commentaar.

Frans Faas.
Frans Faas. Foto Marco Hillen

Frans Faas typeerde zichzelf ooit als een „assertieve aandeelhouder”. Hij streed tegen belangenverstrengeling en incompetente ondernemingsbestuurders.

Sinds 2008 is hij zelf bestuursvoorzitter – bij Witte Molen, producent van voer voor huisdieren en vogels. Deze week werd bekend dat de raad van commissarissen van de beursgenoteerde diervoederspecialist Faas met ingang van 9 november heeft geschorst. Naar de reden van de schorsing is het gissen.

Witte Molen, één van de kleinste aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijven, doet geen mededelingen. En ook Frans Faas is onbereikbaar voor commentaar.

De leiding van Witte Molen komt in handen van André Vink. De nieuwe topman werkte bij kredietmanagementorganisatie Credit Force, Wehkamp.nl en ABN Amro. „Op een nader moment komt er een toelichting”, zegt Vink. Die toelichting op de schorsing moet er ook komen, want een schorsing is een voorlopige maatregel die de raad van commissarissen kan opleggen maar waarover de aandeelhouders een oordeel moeten vellen.

De aanstelling van Faas liep tot 30 april 2013. Ruim zeven jaar geleden greep Faas met zijn beleggingsvehikel Recalcico de macht bij – toen nog – Alanheri; het bedrijf gaat sinds 2011 door het leven als Witte Molen.

Vorig jaar ging het belang van Faas over naar Value8, het investeringsbedrijf van Peter Paul de Vries, de voormalige directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. Na een openbare bieding vergrootte Value8 zijn belang in Witte Molen begin dit jaar tot meer dan 81 procent. Ook Peter Paul de Vries wil geen inhoudelijk commentaar geven op de schorsing. „Wij wachten de toelichting van de raad van commissarissen af”, zegt hij. Hij zegt zich geen zorgen te maken over zijn investering in Witte Molen.

Op dit moment, zo meldt de website van Witte Molen, wordt een reorganisatie doorgevoerd. Nadat deze sanering is afgerond, werken er nog 31 personen bij het bedrijf; twee jaar geleden waren dat er 50. De omzet op jaarbasis is ongeveer 11 miljoen euro; vijf jaar geleden was dat nog ruim 70 miljoen euro. Om te overleven zijn op korte termijn een fusie, overname of joint venture noodzakelijk. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering maakte directeur Frans Faas duidelijk dat de omzet fors omhoog moet om overeind te blijven.

Faas (1956) is al sinds zijn jeugd actief belegger met een sterke voorkeur voor lokale aandelen. Na zijn studie bedrijfskunde in Delft werkte hij als onderzoeker bij de Vrije Universiteit en de Algemene Rekenkamer. Sinds 1988 is hij als zelfstandig adviseur actief op het gebied van bedrijfsoverdracht en behartigt hij belangen van vermogensverschaffers.

Faas is oprichter van investeringsfonds Recalcico. Met zijn fonds kocht hij substantiële belangen in ondergewaardeerde fondsen (Alanheri, pottenbakker Porceleyne Fles, investeringsmaatschappij Begemann en beddenleverancier Dico). Na een eerste melding in het aandelenregister van toezichthouder AFM, schreef Faas een brief aan bestuurders van de onderhavige onderneming en eiste verandering. Een hedgefonds in het klein. „Ik stap met Recalcico in bedrijven waar sprake is van wanbeleid, belangenverstrengeling of gebrek aan transparantie”, zei hij vijf jaar geleden in NRC Handelsblad.