Stakingen door heel Europa tegen de bezuinigingen

Belgian workers demonstrate on rail tracks and block trains during a European strike, at the North train station in Brussels November 14, 2012. Millions of workers joined strikes across southern Europe on Wednesday to protest against spending cuts and tax hikes that trade unions say have brought misery and deepened the region's economic crisis. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT TRANSPORT)
Belgian workers demonstrate on rail tracks and block trains during a European strike, at the North train station in Brussels November 14, 2012. Millions of workers joined strikes across southern Europe on Wednesday to protest against spending cuts and tax hikes that trade unions say have brought misery and deepened the region's economic crisis. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CIVIL UNREST BUSINESS EMPLOYMENT TRANSPORT) Belgische werknemers demonstreren op het spoor in Brussel en houden treinen tegen tijdens een Europese actiedag tegen bezuinigingen. Foto Reuters / Yves Herman

In verschillende Europese landen wordt vandaag geprotesteerd tegen de bezuinigingen om uit de schuldencrisis te komen. In onder andere België, Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk zijn stakingen en protesten aangekondigd.

In Nederland ondervinden alleen reizigers richting het Zuiden hinder van de stakingen. Door stakingen in de luchtvaartsector in Spanje vertrekken minder vluchten van Schiphol, en de Thalys naar Parijs en terug rijdt niet door spoorwegstakingen in Wallonië.

De Europese acties zijn georganiseerd naar aanleiding van een oproep tot een Europese dag voor actie en solidariteit door de Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV). De EVV is een Europese organisatie die opkomt voor werknemers op Europees niveau en ze vertegenwoordigt in instituties van de Europese Unie.

Stakingen in Spanje

In Spanje leggen bijna alle werknemers in de Spaanse auto-, energie-, scheepsbouw- en bouwsector vandaag het werk neer, meldt persbureau AP. Ook zijn honderden vluchten daar geannuleerd en wordt gestaakt in het openbaar vervoer. Door de stakingen vliegen vandaag ook minder vliegtuigen tussen Schiphol en Spaanse bestemmingen. In Spanje is de werkloosheid ondertussen gestegen naar 25 procent.

Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken bagatelliseerde de impact van de staking en zei dat er in de transportsector en bij de voedselgroothandels in de grote steden amper iets van te merken was. In aanloop naar de algemene staking werden wel al 32 mensen opgepakt en vijftien behandeld voor lichte verwondingen na onlusten, aldus het ministerie.

Ook in Portugal wordt het openbaar vervoer getroffen en zijn vluchten geannuleerd. Door acties bij het spoor zijn veel treinen uitgevallen en in Lissabon rijdt de metro niet.

Er worden kortere stakingen verwacht in Griekenland en Italië. Volgens de vakbonden duren de werkonderbrekingen daar enkele uren.

Weinig deelname in het Noorden

In Noordelijke staten, en ook in Nederland, is van de acties weinig te merken. De Nederlandse vakcentrale CNV onderschrijft de oproep van het Europees vakverbond, maar organiseert geen acties. In Duitsland zijn een aantal “symbolische organisaties”, aldus vakbondsleider Michael Sommer en ook in Denemarken werd een gebrek aan acties verklaard door de beperkte effecten van de crisis daar.

In België wordt sinds gisteravond 22.00 uur gestaakt door het treinpersoneel in met name Wallonië. De staking duurt 24 uur en de Thalys rijdt door de stakingen ook niet.

“Bezuinigen betekent snijden in de publieke voorzieningen en bedrijven, en in de koopkracht van de werkende klasse”, zegt de Belgische socialistische vakbondsleider Filip Peers.

“Bezuinigen betekent een recessie en maakt de crisis erger.”

De directeur van de werkgeversorganisatie van de Europese Unie Eurobusiness Philippe de Buck denkt daar anders over:

“Staken op nationaal niveau en in bedrijven is alleen schadelijk voor de economie, en het is niet goed om dat vandaag te doen. Het kost miljoenen euro’s.”

In Frankrijk en sommige Oost-Europese landen (Polen, Tsjechië, Slovenië en Roemenië) wordt niet gestaakt, maar zijn er demonstraties.

‘Bezuinigen is een doodlopend spoor’

Met de acties willen de organisatoren Europese leiders oproepen werk te maken van de werkloosheid en de groeiende sociale angst onder Europese burgers aan te pakken. Bezuinigingen zijn volgens hen een doodlopend spoor. Door te snijden in uitgaven, pensioenen en andere hulp en stijgende belastingen is de levensstandaard in Europese landen ernstig gedaald, aldus de EVV. Secretaris-generaal van de EVV Bernadette Ségol zegt:

“Door bezuiniging te zaaien, oogsten we recessie, stijgende armoede en sociale zorgen. De problemen met banen en fiscale gerechtigdheid moeten worden geaddresseerd en de Europese leiders moeten stoppen met de aanvallen op lonen, sociale bescherming en publieke voorzieningen.”