Sprinkhanen op menu

Ze verbouwen hun eigen groente, wekken elektriciteit op met zonnecellen of generatoren en oefenen met vuurwapens. Pal na orkaan Sandy zette National Geographic in korte tijd elf documentaires online over preppers: fanatiekelingen die zich voorbereiden op een of andere catastrofe . Elk programma heeft andere hoofdpersonen. De een verwacht instorting van het financiële systeem. De ander een elektromagnetische puls die alle elektronische apparatuur buiten gebruik stelt. Een volgende het opdrogen van het aanbod van olie.

Wat ook hun favoriete ramp is, ze streven naar hetzelfde: zelfvoorzienend zijn, zich verstoppen, hun territorium en proviand verdedigen tegen de sukkels die zich niet hebben voorbereid. De onheilsverwachting zit bijna altijd tussen de oren van de heer des huizes. De echtgenote heeft geleerd dat verzet zinloos is. De kinderen weten niet beter dan dat er wormen en sprinkhanen op het menu staan. Sommigen vinden het wel spannend om een record te vestigen bij de evacuatieoefening. En de jongens vinden de schietoefeningen geweldig. Dat een vader een deel van zijn duim eraf schiet, mag de pret niet drukken.

What About Dick, de nieuwe musical van ex-Monty Python Eric Idle, kan sinds gisteren in digitale vorm worden gedownload. Het verhaal gaat volgens de ene bron over „de geboorte van een seksattribuut in Wippistan in 1898”, volgens de andere „over het verval van het Britse rijk, verteld door een piano”. „Oscar Wilde onder de hallucinogene middelen” is weer een andere typering. In ieder geval heeft Idle een all star cast verzameld, met comedy-acteurs als Tracey Ullman, Russell Brand, Eddie Izzard en Billy Connolly. Op YouTube staan diverse voorproefjes. De download van het complete stuk is gemonteerd uit vier uitverkochte opvoeringen in Los Angeles en kost zes dollar op whataboutdick.com.

Failliet gaan is in Nederland nog steeds een schande. Ondernemer Ronnie Overgoor probeert daar wat aan te doen door collega-ondernemers te interviewen die ooit een faillissement hebben meegemaakt. Het zijn opmerkelijke gesprekken van ongeveer een half uur per stuk. De inhoud is dramatisch, maar de sfeer is ontspannen en de toon zakelijk. Overgoor benadert zijn gesprekspartners nieuwsgierig en zonder effectbejag. Om ademloos naar te kijken. Failliet is een rubriek op de webzender 7ditches (‘zeven sloten’).

De video’s zijn te bekijken op nrc.nl/webscan.

    • Herbert Blankesteijn