SP kritisch op optreden Rutte - Wilders zegt vertrouwen in kabinet nu al op

De grootste oppositiepartijen, de PVV en de SP, waren vanavond kritisch over de manier waarop Rutte de afgelopen dagen de regeringsverklaring heeft verdedigd. Roemer verweet Rutte mist te laten bestaan over zijn plannen, terwijl Wilders direct het vertrouwen in het nieuwe kabinet opzegde.

SP-leider Roemer kondigde vanavond bij het debat over de regeringsverklaring aan het kabinet zeer kritisch te zullen volgen. Foto ANP / Phil Nijhuis

eDe grootste oppositiepartijen, de PVV en de SP, waren vanavond kritisch over de manier waarop Rutte de afgelopen dagen de regeringsverklaring heeft verdedigd. Roemer verweet Rutte mist te laten bestaan over zijn plannen, terwijl Wilders direct het vertrouwen in het nieuwe kabinet opzegde.

SP-leider Roemer vond dat Rutte de regeringsverklaring op een zwakke manier had verdedigd en kondigde aan dat de SP het kabinet op een buitengewoon kritische manier zal volgen. Wel zei Roemer plannen van het kabinet op de inhoud te zullen beoordelen en wenste hij de nieuwe bewindslieden veel wijsheid toe.

VVD en PvdA reiken oppositie de hand

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben aan het eind van het debat over de regeringsverklaring de hand uitgestoken naar de oppositie. “De uitgestoken hand is aanwezig”, zei fractieleider Zijlsta (VVD). “Maar dan moet hij ook aangenomen worden.”

Diederik Samsom (PvdA) zei dat de onderlinge overeenkomsten tussen de verschillende partijen “vele malen groter” zijn dan de onderlinge verschillen. Hij riep zijn collega’s op de komende vijf jaar “met zijn allen” te gaan werken aan de problemen waarmee Nederland kampt, zoals de stagnerende economie en oplopende werkloosheid.

Wilders: dit kabinet verdient het niet land te regeren

PVV-leider Wilders zei dat het nieuwe kabinet vandaag nog zou moeten opstappen omdat de plannen van VVD en PvdA desastreus voor het land zouden zijn. Wilders vindt dat Rutte al zijn verkiezingsbeloftes heeft gebroken. Het kabinet verdient het niet om het land te regeren, aldus de PVV-voorman. Hij diende een motie van wantrouwen in, die later vanavond zal worden verworpen.

Zorgen bij Kamer over uitruilen en Griekenland

De tweede dag van het debat over de regeringsverklaring begon vanochtend al met een hevige confrontatie tussen Rutte en Wilders. ChristenUnie-fractievoorzitter Slob zei het ‘uitruilen’ tussen VVD en PvdA riskant te vinden. Slob vreest dat het akkoord een “tijdbom” is en verwees daarbij naar de onrust over de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Rutte zei vanmiddag al dat het kabinet de komende jaren naar de oppositie zal luisteren bij het uitwerken van zijn plannen. Over Griekenland zei de premier dat hij niet de garantie kan geven dat Nederland al het aan de Grieken geleende geld terugziet. De oppositie zag dat als een breuk met eerdere standpunten maar Rutte ontkende dat.

Zwetsprijs voor GL-leider Van Ojik

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik sleepte met zijn optreden in het debat over de regeringsverklaring de Zwetsprijs in de wacht. Van Ojik hanteerde volgens de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad de onbegrijpelijkste taal. Van Ojik is “enorm langdradig”, gebruikt veel afkortingen en is moeilijk te verstaan, vindt de jury van jongeren die elk jaar het taalgebruik van politici beoordeelt.