Schaatsseizoen 40 alweer

Veertig jaar geleden reden Ard Schenk en Kees Verkerk hun laatste wedstrijden onder de vlag van de internationale schaatsunie ISU. Hun vele nationale en wereldrecords zijn allang verbeterd. Maar de twee aardsvaders van het Nederlands schaatssucces hebben nog altijd overal ter wereld snelste tijden ooit staan. Schenk regeert met elf baanrecords, van Mo i Rana (41,7 op 500 meter) tot Graft (18.16,00 op de tien kilometer). Verkerk, die onlangs 70 werd, heeft nog liefst 19 baanrecords – van Puttershoek tot Lahti. Grote kans dat de locale toptijden van Ard & Keessie nooit meer worden verbeterd, want veel van hun recordijsbanen bestaan ruim veertig jaar later niet meer.

Wat nog altijd wel bestaat is het jaarboek Schaatsseizoen, dat in de veertigste editie bovenstaande recordinformatie onthult. „Geen schaatsseizoen zonder Schaatsseizoen”, is de klassieke reclameslogan van de gelijknamige stichting achter het boek. Schaatsseizoen 2011-2012 bevat traditioneel een compleet statistisch overzicht van het afgelopen seizoen, ontelbare kleurenfoto’s en recordlijsten. De strenge winter, met zelfs heuse Elfstedenkoorts, komt opnieuw tot leven in aparte delen over marathon en kortebaan. Van de Tegeltjesbrug tussen de Friese dorpen Gytsjerk en Wyns tot de kortebaancarrière van vader Henk en zoon Jesper Hospes. Voor de veertigste keer een aanrader voor de schaatsliefhebber. (MS)