Rutte krijgt kritiek op het uitruilen en botst hard met Wilders

Op dag twee van het debat over de regeringsverklaring – dat begon met een flinke aanvaring tussen Wilders en Rutte – kreeg de premier opnieuw harde kritiek over de manier waarop het regeerakkoord met de PvdA tot stand is gekomen.

Premier Mark Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring. Foto ANP / Jerry Lampen

Op dag twee van het debat over de regeringsverklaring - dat begon met een flinke aanvaring tussen Wilders en Rutte - kreeg de premier opnieuw harde kritiek over de manier waarop het regeerakkoord met de PvdA tot stand is gekomen.

Wel/geen gemeenschappelijk visie

Zoals verwacht kreeg Rutte tijdens het debat opnieuw kritiek van de oppositie op de methode van het uitruilen. Zo zei Arie Slob van de ChristenUnie dat de uitruil op belangrijke thema’s een ‘grote zwakte’ vormt. De onrust die daardoor in de achterban ontstaat maakt van het akkoord een ‘tijdbom’. Slob:

“Als de druk groot wordt, zoals bij de zorgpremie, hebben we meteen een probleem. Dan vrees ik echt het ergste voor de komende jaren.”

Ook maakte de oppositie het kabinet opnieuw het verwijt dat een gemeenschappelijke visie ontbreekt. Volgens Rutte klopt dat niet. Het kabinet heeft wel degelijk een gezamenlijke visie, die bestaat uit het op een sociale manier op orde brengen van de begroting en het aanjagen van de economie, aldus de premier.

Bezuinigen op asfalt of openbaar vervoer? Geen helderheid

In ruil voor het aanpassen van het zorgplan, waardoor er minder nivellering plaatsvindt, is in het regeerakkoord afgesproken dat er structureel 250 miljoen euro wordt weggehaald bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om de ingrijpen in het ontslagrecht en de WW enigszins te verzachten. Tot verbazing van de oppositie wilde Rutte niet duidelijk maken van welke post de 250 miljoen euro afgaat. “In het regeerakkoord gaat het om intenties en visies. Er moet nog veel worden uitgewerkt,” aldus Rutte.

GroenLinks en D66 willen dat er wordt bezuinigd op asfalt en niet op openbaar vervoer, maar dat wilde Rutte niet toezeggen.

‘Houdt u er toch mee op. Stop ermee’

Wilders interrumpeerde Rutte meteen aan het begin van zijn termijn en verzocht de premier om op te stappen en meteen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Wilders:

“Hij heeft er een puinhoop van gemaakt. Hij heeft Nederland in een chaos gestort. Dat hij dat met zijn eigen partij doet is prima, maar dat hij het met Nederland doet is niet te tolereren. Houdt u er toch mee op. Stop ermee.”

Rutte pareerde de aanval door te stellen dat hij niet wegloopt. Waar Wilders sprak van een sorry-premier, kwalificeerde Rutte zijn voormalige gedoogpartner als een wegloop-politicus. Rutte:

“Het is het grote verschil tussen de heer Wilders en mij. Hij liep weg uit het Catshuis en nu wil hij ook weglopen uit Europa.”

Bekijk hier de confrontatie tussen Wilders en Rutte

Tijdens het debat liet Rutte weten dat hij twee jaar geleden een fout heeft gemaakt door erop te vertrouwen dat er met PVV-leider Geert Wilders afspraken zouden zijn te maken over eventuele extra bezuinigingen. Hij bestreed echter de opmerking van Pechtold dat hij voor het eerst ‘een soort spijt’ hoorde. Het vorige kabinet heeft volgens de premier ‘anderhalf jaar lang goed werk gedaan’.

Rutte wil vertrouwen kiezer terugwinnen’

Voor aanvang van het debat erkende Rutte dat de gang van zaken in de afgelopen weken ‘niet heeft bijgedragen’ aan het vertrouwen in het kabinet.

“Het vertrouwen van de kiezer win je door je werk goed te doen, door het regeerakkoord uit te voeren. We gaan de komende maanden en jaren dus goed ons werk doen. Er zit een sterk kabinet.”

Lees ook onze voorbeschouwing op het debat en kijk mee.