Rustig en koud

We hebben een koude nacht voor de boeg, met op grote schaal lichte vorst. Ook ontstaat later op steeds meer plekken lage bewolking of mist. En dat is belangrijk voor de twee etmalen die volgen.

Eén ding blijft de komende dagen gelijk: het is veelal rustig weer. Dat onder invloed van de uitlopers van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en een ander exemplaar ver weg op de oceaan. Boven onze omgeving zoeken en vinden ze verbinding met elkaar. Waaien doet het dan meestal ook nauwelijks.

Vannacht is het dus aanvankelijk helder en wordt het koud en op diverse plaatsen glad. Later ontstaat op steeds meer plaatsen mist of lage bewolking.

Na een grijze start zal vooral morgenmiddag voor wat meer mensen de zon doorbreken, maar in de meeste regio’s lukt dat niet of nauwelijks. Op zonloze locaties wordt het hooguit 4 graden. Op de Waddeneilanden en op plekken waar de zon wel goed weet door te breken, komt de 10 graden nog dichtbij.

Doordat de nacht naar vrijdag toe al van meet af aan meer bewolking kent, koelt het minder af. Op de meeste plekken blijft het boven nul.

Vrijdag overdag is een kopie van donderdag. Het zuidoosten van het land heeft de beste papieren om later nog even de zon te zien doorbreken.

Het weekend verloopt milder met vochtiger oceaanlucht: 8 tot 12 graden. Soms valt er wat regen.