‘Roc’s willen honderd miljoen van het Rijk’

Een vestiging van het roc Zadkine op de Kop van Zuid.
Een vestiging van het roc Zadkine op de Kop van Zuid. Foto Hollandse Hoogte / Rob Cloosterman

Vier grote roc’s (regionale opleidingscentra) willen dat het Rijk ze compenseert voor het feit dat inburgeringscursussen sinds 2007 werden overgelaten aan de vrije markt. Voor die tijd waren de roc’s verplicht de cursussen te verzorgen. Ze eisen honderd miljoen euro.

Dat meldt de Volkskrant vanochtend. De vier centra - de roc’s Albeda en Zadkine in Rotterdam, het roc Mondriaan in Den Haag en het roc Amsterdam - liepen naar eigen zeggen elk tientallen miljoenen euro’s mis omdat het kabinet het verzorgen van de inburgeringscursussen sinds ’07 niet meer automatisch aan hen toewees, zoals sinds 1998 wel gebeurde.

Op de vrije markt concurreren was vervolgens ‘onmogelijk’, zegt advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe in de krant, omdat ze in de negen jaar daarvoor fors hadden geïnvesteerd in personeel en faciliteiten.

“Dan is er opeens een wetswijziging en moeten ze twee maanden later concurreren op de markt. Dat is onmogelijk.”

De claim wordt eind deze maand ingediend. De roc’s beroepen zich daarin op afspraken met het toenmalige kabinet en in het bijzonder Verdonk (toen minister van Integratie) en Rutte (toen staatssecretaris van Onderwijs). Zij legden vast dat de roc’s niet ‘onevenredig getroffen’ mochten worden door de wijziging. Sociale Zaken, nu toebehorend aan Asscher, wil niet reageren totdat de aanklacht er is.